Mostra de arhitectura contemporana japoneza de saptamana aceasta vine de la Fujiwaramuro Architects. E vorba de o locuinta unifamiliala asezata, asa cum deja ne-am obisnuit din exemplele precedente, intr-un loc mic si dificil, la strada, expusa total privirilor din afara.

Asadar, era nevoie de o solutie care sa impace mai multe cerinte. Fiind vorba de un camin pentru o familie, nevoia de intimitate trebuia pusa pe primul loc, lucru dificil de rezolvat insa tinand cont de asezarea in spatiu a constructiei.

S-a impus aceasta varianta, pe care o vedem in fotografiile de mai jos:

Arhitectura contemporana japoneza Arhitectura contemporana japoneza

 

O constructie cu un etaj, arcuita pe curba drumului, cu fatada dinspre strada brazdata de lamele verticale asezate de-a lungul acesteia. Ele permit luminii sa treaca, insa creeaza si izolarea necesara unei constructii de acest tip.

Arhitectura contemporana japoneza Arhitectura contemporana japoneza Arhitectura contemporana japoneza Arhitectura contemporana japoneza

Lamelele au fost asezate oblic fata de podea, pentru ca incaperile sa primeasca o cantitate cat mai mare de lumina in timpul zilei. In acelasi timp, orientarea lor in relatie cu axul drumului face ca interioarele sa fie mai putin vizibile din exterior – ceea ce, pana la urma, este principalul avantaj tinand cont de asezarea in sit.

In ansamblu, solutia este pe cat de ingenioasa, pe atat de simpla. Practic, arhitectii au folosit cu succes principii de baza din arhitectura  si le-au adaptat la acest caz special. Rezultatele vorbesc de la sine: o constructie eficienta, adaptata perfect constrangerilor din teren si fara compromisuri majore in ce priveste functionalitatea, desi nici partea estetica nu e de neglijat – ba chiar din contra.

Arhitectura contemporana japoneza

 

Arhitectura contemporana japoneza

foto