Blackpool House este exemplul perfect de arhitectura eficienta pentru o casa mica, de numai 81 metri patrati, suficient de incapatoare insa pentru locatarii sai.

Constuctia se afla in Noua Zeelanda, intr-o zona cu vegetatie luxurianta. Intentia arhitectilor a fost de a proiecta o casa care sa rezoneze cu peisajul din jur, cat mai putin vizibila printre ramurile copacilor si ocupand o suprafata mica din teren. Solutia propusa a insemnat crearea unui volum monolitic care se ridica pana la inaltimea coroanelor copacilor si urmeaza, in partile inferioare, topografia locului.

In casa se ajunge urmand o carare ascendenta, care coboara serpuind printre copaci si ierburi si care duce la intrarea principala, aproape umil marcata in bogatia de forme colorate ale frunzisului. Pana aici, nimic spectaculos. Casa se infatiseaza austera ochiului care o vede dinspre calea de acces. Frumusetea ei si a sitului se dezvaluie insa din „curtea interioara” – de fapt, padurea tine loc aici de curte si de spatiu verde.

Camerele sunt orientate spre aceasta zona a padurii: livingul cu ferestre imense, bucataria, biblioteca.

Dormitorul a fost asezat la etaj, intr-o camera care la exterior ia forma unui turn. Restul incaperilor sunt dispuse de asemenea pe niveluri diferite: livingul, usor ingropat fata de restul camerei, cu bucataria si locul de luat masa la 90 cm mai sus. Impresionanta este si biblioteca, ce uneste spatiile de la parter si de la etaj si face trecerea intre cele doua zone: cea privata si cea publica.

Terasa care se deschide din living:

arhitectura eficienta pentru o casa mica

O a doua terasa, dinspre bucatarie: arhitectura eficienta pentru o casa mica arhitectura eficienta pentru o casa mica arhitectura eficienta pentru o casa mica

Living: arhitectura eficienta pentru o casa mica Biblioteca: arhitectura eficienta pentru o casa mica arhitectura eficienta pentru o casa mica Bucatarie cu loc de luat masa: arhitectura eficienta pentru o casa mica Mezanin: arhitectura eficienta pentru o casa mica Dormitor: arhitectura eficienta pentru o casa mica arhitectura eficienta pentru o casa mica arhitectura eficienta pentru o casa mica

 

foto