Arhitectura contemporana si traditionala pentru o casa pe casa – este vorba de proiectul numit Forum Limbach si imaginat de Looping Architecture. Casa se afla in localitatea Limbach im Burgenland, in Austria, o asezare pitoreasca inconjurata de dealuri, cu multa vegetatie si mai ales cu multa traditie in spate.

Din acest motiv, interventia arhitecturala s-a facut in acest spirit al vechiului care se intalneste cu noul – sau, mai bine zis, se loveste de nou, pentru ca rezultatul este de-a dreptul spectaculos.

Volumul e compus din doua parti distincte si foarte diferite intre ele. Primul nivel: un patrat din sticla ai carui pereti-cortina sunt prinsi intre chenare masive din beton. Aici predomina deschiderea spre exterior, fapt accentuat prin desfiintarea treptelor de acces si plasarea constructiei la cota zero a terenului.

Casa se continua apoi cu doua aripi dintr-o cladire veche, o ferma traditionala construita in stilul arhitectural al locului. In aceste doua puncte laterale se produce intalnirea dintre vechi si nou, dintre contemporan si arhaic. Cele doua parti sunt facute sa fuzioneze prin interventii subtile, care au rolul de a atenua ruptura dintre stiluri, insa pastrand in acelasi timp la vedere diferentele vizibile dintre structura noua si cea veche.

In sfarsit, ajungem si la cireasa de pe tort care e „casa pe casa”: o constructie ca un semnal de alarma, plasata pe acoperisul terasat al patratului din sticla de la primul nivel. Pastrand volumetria caselor traditionale, cu acoperis in doua ape si forma usor de recunoscut, acest nou venit subliniaza inca o data aducerea la un numitor comun a doua abordari total diferite. Sau, de ce nu, de coincidenta a contrariilor: noul care se regaseste in vechi, formele traditionale „reciclate” si repuse la ordinea de zi, in contemporan.

Arhitectura contemporana si traditionala Arhitectura contemporana si traditionala Arhitectura contemporana si traditionala Arhitectura contemporana si traditionala Arhitectura contemporana si traditionala Arhitectura contemporana si traditionala Arhitectura contemporana si traditionala Arhitectura contemporana si traditionala Arhitectura contemporana si traditionala

 

foto