Desi nu ne-am propus sa scriem saptamanal despre arhitectura contemporana japoneza, totusi se pare ca nu trece mult timp si revenim la ea. Exemplul de azi vine tot de la Fujiwaramuro Architects: o casa cu trei fatade  asezata, asa cum ne-am obisnuit deja prin prisma articolelor precedente, intr-un loc dificil.

Asadar, avem un capat de strada si o limba de pamant ce trebuie acoperita cu o constructie pentru o familie. Casa e vizibila din trei puncte, asa ca raspunsul logic al arhitectilor a fost sa creeze un volum cu trei fatade. Problema intimitatii interioarelor nu putea fi lasata pe plan secund, asa ca jur-imprejurul casei au fost create mici curti interioare care sa aduca distanta necesara intre zona publica si cea privata.

Casa e organizata in jurul spatiului de zi, asezat central si din care se desprind la extreme celelalte camere: bucatarie, birou, camera de odihna (de meditatie, relaxare etc. – creatorii ei au numit-o „camera japoneza”), baie, depozitare.

Cel de-al doilea nivel e suprapus peste primul astfel incat sa formeze un volum dinamic – un raspuns extrem de potrivit luand in considerare situl pe care a fost ridicata constructia. De altfel, cum nici anturajul nu e prea atragator, ideea de a crea aceste fatade indraznete e binevenita.

Una din fatade, asa cum se vede dintr-unul din cele trei puncte de observatie din exterior:

Arhitectura contemporana japoneza

A doua fatada. Cuburile – in care sunt amenajate diferite functiuni ale casei – sunt vizibile mai jos:

Arhitectura contemporana japoneza

 

Scara interioara ce leaga zona de zi si etajul. Incaperile sunt decorate cat mai simplu, in buna traditie japoneza.

Arhitectura contemporana japoneza Arhitectura contemporana japoneza Arhitectura contemporana japoneza

Aceeasi scara interioara, de data aceasta vazuta – in toata splendoarea – de la etaj:

Arhitectura contemporana japoneza Arhitectura contemporana japoneza
Arhitectura contemporana japoneza Arhitectura contemporana japoneza

foto