Mai mult decat o simpla casa cu acoperis verde, proiectul de fata este un hibrid intre modern si industrial. Cel putin asa au descris creatorii sai, F451 Arquitectura, aceasta locuinta cu dubla functiune: spatiu de locuit si birou, pe numele sau Lara Rios House& Atelier.

Constructia e compusa din patru unitati diferite, insa legate intre ele si aflandu-se in relatie de interdependenta una cu cealalta. Avem casa propriu-zisa, cu spatiile de zi, de dormit, de relaxare; casa de oaspeti; atelierul sau zona de lucru; garajul si camerele utilitare.

Intregul ansamblu este arcuit pe sol si urmeaza curba ascendenta a acestuia. Casa pare ca rasare din pamant la una din extreme, pentru ca portiunea de mijloc sa fie perfect aliniata la nivelul solului, iar ultima bucata – cealalta extrema a constructiei – sa se detaseze de sol.

casa cu acoperis verde

 

Portiunea centrala a casei, unde se uneste zona de lucru cu casa propriu-zisa, e proiectata ca un spatiu exterior – sau, cel putin, ca un spatiu interior care se poate deschide total spre in afara. De notat ca cele doua zone sunt unite prin acoperisul verde, iar aceasta alegere a fost dictata in primul rand din ratiuni practice.

Astfel, coridorul necesar care face trecerea treptata de la spatiile de lucru la cele de familie, si care, asa cum am spus mai sus,  aduce deschideri ample spre exterior, e izolat termic de stratul de pamant care il acopera. In acest fel, s-a obtinut un spatiu de trecere generos ca dimensiuni, foarte bine luminat datorita deschiderilor pe ambele laturi ale sale, dar in acelasi timp si foarte bine izolat termic.

Casa cu acoperis verde Casa cu acoperis verde

La aceasta extremitate a casei, desprinderea de sol e accentuata inca si mai mult prin marcarea locului cu o iesire generoasa in consola:

Casa cu acoperis verde

Preferinta pentru stilul industrial, manifestata la constructia interioarelor. Asezarea in plan a constructiei a permis ca toate zonele casei sa aiba lumina din belsug, din diferite unghiuri, ceea ce aduce casei acel ceva care o face atat de speciala:

Casa cu acoperis verde Casa cu acoperis verde Casa cu acoperis verde Casa cu acoperis verde Casa cu acoperis verde

 

foto