Un proiect de arhitectura pentru o casa mica nu e aproape niciodata plictisitor. Pentru ca limitarile impuse de spatiu pot da nastere la idei mari, asa cum au descoperit pe pielea lor si arhitectii de la Anonymous.

Asadar, provocarea la care au raspuns cu brio a fost crearea unui volum incapator, pe un teren mai mult decat modest  ca dimensiuni. In plus, constructia in cauza urma sa fie plasata pe un teren inclinat, la mica distanta de drumul de acces, insa intr-o zona relativ libera de case. Avantaje si dezavantaje, asadar, asa cum se intampla de cele mai multe ori.

Prin urmare, avantajele au fost exploatate la maxim, in vreme ce partile mai putin bune au fost micsorate ca importanta. Sau mai bine zis: transformate in avantaje. Astfel a luat nastere aceasta casuta, pe cat de mica, pe atat de incapatoare. Privita din exterior, nu pare mai mare decat un garaj. Odata ajuns inauntru, insa, spatiul se dezvaluie generos, dar in primul rand extrem de eficient folosit pentru ca locuinta sa fie comoda si practica.

Arhitectura pentru o casa micaArhitectura pentru o casa mica

Asadar, privind situl, ar fi usor de tras concluzia ca obiectivul arhitectilor  fost acela de a gasi o forma care sa se potriveasca pe terenul mic si in panta. Aceasta a fost, insa, doar o jumatate a problemei. Cealalta jumatate se referea la gasirea unei solutii de impartire a spatiului de la interior, in asa fel incat acesta sa fie in primul rand utilizabil si practic.

Cu alte cuvinte, maximizarea unui spatiu mic.

Arhitectura pentru o casa micaArhitectura pentru o casa mica

Asa s-a ajuns la actuala configurare a interiorului, cu impartiri partiale pe verticala. Ceea ce vrea sa spuna ca intreaga casa e, de fapt, o singura camera imensa, separata doar de panouri interpuse intre functiuni. Cu exceptia baii, care e izolata cu pereti din podea pana in tavan, restul casei e gandit ca un plan deschis, aerisit, astfel incat senzatia de spatialitate sa fie maxima.

Arhitectura pentru o casa mica Arhitectura pentru o casa mica

Plus ca in unele camere – in dormitor, de pilda, arhitectura aluneca de-a dreptul spre spectaculos:

Arhitectura pentru o casa mica

In sfarsit, fortati de imprejurari, arhitectii au gasit pana la urma o solutie care nu numai ca a rezolvat o problema presanta – aceea a spatiului, dar s-a dovedit a fi chiar inspirata. Mai jos, dormitorul privit din alt unghi arata absolut cuceritor:

Arhitectura pentru o casa mica Arhitectura pentru o casa mica Arhitectura pentru o casa mica Arhitectura pentru o casa mica

foto