Bucatarii open space: sunt moderne, frumoase, practice atunci cand ai un apartament mic sau sofisticate daca ai o casa mare. Unii le prefera pentru ca fluidizeaza spatiul locuintei, altora nu le plac tocmai pentru ca elimina peretele ce desparte bucataria de living si cele doua camere comunica, zice-se, prea mult. Mai ales la capitolul mirosuri. Acestora din urma le spunem ca pentru asta exista o solutie la-ndemana oricui: hotele.

Pentru bucatariile deschise, hotele sunt obligatorii. Trebuie sa fie performante, astfel incat aromele din bucatarie sa nu treaca in living.

Ca design, bucatariile open space trebuie sa corespunda liniilor generale de amenajare din living, astfel incat sa obtii un ambient unitar. Regula e valabila atat pentru paleta cromatica folosita, cat si pentru liniile de design ale mobilierului.

Cu alte cuvinte: ori alegi aceleasi culori pentru cele doua camere, ori optezi pentru contraste puternice.

In primul caz, daca folosesti anumite culori la decorarea livingului, pastreaza linia coloristica si atunci cand alegi mobilierul de bucatarie. In acest fel, spatiul va capata unitate, iar trecerea de la o zona la alta va fi imperceptibila.

Aceeasi regula si pentru designul mobilierului: daca alegi o bucatarie rustica, mobilierul din living va avea aceleasi note si invers. Un living modern, minimalist, se potriveste unei bucatarii decorate in acelasi stil.

In cel de-al doilea caz: daca un design intr-o singura culoare ti se pare plictisitor, opteaza pentru contraste puternice. Cu toate acestea,  pastreaza linia generala de design si stilul de amenajare: clasic, minimalist, traditional sau industrial, conteaza ca intre cele doua camere sa existe afinitati evidente.

Sa vedem cateva exemple.

Mobilierul rustic folosit atat la decorarea livingului, cat si a bucatariei, face ca trecerea de la un spatiu la altul sa fie practic imperceptibila. Amenajarea este unitara si coerenta, iar spatiul este impartit in zone distincte fara a avea de suferit la capitolul estetica:

Bucatarii open space

Piese de mobilier comune pentru cele doua camere: in amenajarea de mai jos, raftul suspendat leaga zona de living de bucatarie. Bucataria in forma de L delimiteaza partial cele doua spatii, fara a crea insa discrepante la nivel vizual. Corpurile de mobilier  sunt in egala masura estetice si practice, ceea ce face din aceasta amenajare un exemplu reusit de bucatarie open space care comunica armonios cu zona de living:

Bucatarii open space
Bucatarii open spaceBucatarii open space
Bucatarii open space

Paleta cromatica e repetata in cele doua spatii. Astfel, camerele se infatiseaza ca fiind una in continuarea celeilate. Impresia de continuitate e si mai puternica daca in bucatarie apar anumite corpuri de mobiler care, in mod normal, nu au ce cauta aici. O mini-biblioteca, de exemplu:

Bucatarii open space

Podeaua din acelasi material si in aceeasi culoare uneste vizual cele doua zone. In plus,  in acest fel, spatiul pare mai putin fragmentat si mai mare.

Bucatarii open space
Bucatarii open space

Nu multi si-ar amenaja un dormitor intre doua corpuri de bucatarie… Insa propunerea merita retinuta pentru integrarea armonioasa a spatiului bucatariei in zona de living:

Bucatarii open space

Electrocasnice incastrate in perete: o idee ingenioasa de a masca aparatura de bucatarie, pentru a obtine o amenajare eleganta si sofisticata. Pentru mobila s-au folosit acelasi material si aceleasi linii de design:

Bucatarii open space
Bucatarii open space

In exemplul de mai jos, un spatiu foarte mare, in genul unei hale, amenajat in stil contemporan, cu tuse minimaliste si industriale:

Bucatarii open space
foto: 1, 2, 3, 4