Proiectarea unei bucatarii open space nu e lucru usor. E nevoie de o planificare atenta a spatiului si de pregatirea riguroasa a schemei de design interior. Indiferent daca stilul abordat este industrial, minimalist, retro, vintage sau scandinav, toate elementele care compun amenajarea open space-ului trebuie sa vorbeasca aceeasi limba.

Design interior pentru bucatarii open space crem
O bucatarie crem

Creeaza zone distincte pentru fiecare functiune

Poate parea contraintuitiv la prima vedere, dar nu poti trece la amenajarea unei bucatarii open space fara sa delimitezi bucataria propriu-zisa de restul casei. In esenta, e vorba de a aloca un spatiu concret acesteia –  unde se termina ea si unde incepe locul de luat masa ori livingul. Poti crea delimitari fizice ori vizuale, dar la fel de bine spatiile pot comunica liber. Caz in care schema de design interior trebuie sa fie bine pusa la punct – cuvantul cheie aici ar trebui sa fie ‘armonie’.

Odata create zonele distincte – bucatarie, loc de luat masa, living, hol etc. – poti trece la amenajarea lor propriu-zisa.

Bucatarie albastra si living open space cu biblioteca
Un open space bibliofil, cu bucatarie albastra

Diferite, dar impreuna

Acele zone distincte de care vorbeam mai sus ar trebui sa comunice vizual una cu cealalta. Un spatiu deschis ar trebui sa fie coerent, ceea ce nu inseamna ca toate elementele de design care il compun trebuie sa fie la fel. Coerenta presupune sa creezi legaturi intre elementele de design, sa le aduci la un numitor comun, nu sa le confunzi si nici sa le contopesti unele in altele. E bine sa existe asemanari intre elementele unei bucatarii open space si restul amenajarii, dar e bine sa existe si diferente. Pentru ca pana la urma, diferentele, si mai putin asemanarile, fac lucrurile mai interesante.

Design interior bucatarii open space cu loc de luat masa si decor din plante
Bucatarie open space cu loc de luat masa si multe plante

Iluminat suficient pentru un spatiu deschis

Concret, e vorba de a ilumina spatiul in asa fel incat sa nu existe ‘pete’ de intuneric. In esenta, bucataria e un spatiu in care lumina joaca in primul rand un rol practic. E bine ca aici lumina artificiala sa existe din plin, eventual sa fie gandita si dintr-un punct de vedere estetic.

Podea la fel sau diferita?

Chestiunea daca pui aceeasi podea si in bucatarie, si in spatiul adiacent deschis e una ce tine mai degraba de preferinte. Poti pune la fel de bine parchet in bucatarie – tehnic, nu e nicio contraindicatie daca modelul ales e rezistent la apa. Ori poti opta pentru a delimita vizual spatiul printr-o gresie care sa contrasteze cu podeaua din restul casei.

In ultima vreme, preferinta e pentru parchet in bucatarie. Am zice chiar cu atat mai mult in cele open space. In amenajarile noastre, ne-am folosit de ambele variante. Asa ca putem spune cu mana pe inima ca intr-adevar, podeaua la open space e o chestiune de preferinta.

Bucatarie open space cu gresie si lemn
Podea de gresie in bucatarie

Mobila din bucatarii open space trebuie sa fie la fel cu cea din living?

Ideal, mobila care decoreaza un plan deschis ar trebui sa comunice vizual. Nu e vorba de a folosi acelasi model de mobila peste tot. Nici de a relua aceeasi culoare de la comoda tv din living, la mobila de bucatarie. Ci de a le armoniza astfel incat impresia generala sa fie una placuta.

Electrocasnicele vor fi foarte vizibile tot timpul

Electrocasnicele unei bucatarii open space vor deveni parte integranta din designul interior. Mai mult, le vei avea mereu la vedere decat daca ar fi vorba de o bucatarie inchisa. Asa ca trebuie alese cu grija si avand mereu in minte schema generala de design aleasa. Alese cu grija pentru design, dar si pentru calitatea lor.

Bucatarie open space cu insula
Bucatarie open space cu insula

Elimina dezordinea

Intre dezordine si bucatarii open space nu poate exista niciun compromis. Pentru ca e un spatiu deschis, o bucatarie open space te obliga sa pastrezi lucrurile in ordine, curate si la locul lor. Pentru ca dezordinea de aici e vizibila si in spatiul cu care comunica.

Acesta e inca unul din lucrurile de care sa tii cont atunci cand decizi daca optezi pentru o bucatarie deschisa ori pentru una inchisa. Oricum ar fi, spor la amenajat!

Design interior bucatarie open space  galbena
Bucatarie open space galbena
Bucatarie crem open space
Bucatarie crem

foto: 1, 2