Daca tot vorbim despre amenajari interioare in culori, ne-am gandit sa dam si niste exemple de decoruri care ies din obisnuit. Unele sunt de-a dreptul nebunesti, altele sunt mai cuminti, majoritatea nu respecta regulile de bun-simt din designul de interior – si bine fac! 🙂 -, insa toate au in comun utilizarea in cantitati incredibile a culorii.

Incepem cu un exemplu cumintel: cantitativ, galbenul nu acopera o suprafata mare din camera. Calitativ, mareste luminozitatea spatiului si iradiaza culoare asupra celorlalte elemente cu nuante apropiate din camera.

Amenajari interioare in culori

Dar sa trecem la lucruri serioase. Pentru ca tot am pomenit de calitate/cantitate: secretul unei amenajari extravagante nu sta neaparat in numarul de elemente extra/mega/super neobisnuite folosite. Ci in calitatea acestora. Spre exemplu aceste suprafete albastre – nici prea mari, nici prea mici, dar pozitionate unde trebuie. Ca sa nu mai vorbim ca materialul in sine nu trece neobservat niciodata – e catifea, si mai e si albastra!

In rest, nimic SF aici :D!

Amenajari interioare in culori

Amenajari interioare in culori

Inca o amenajare exploziva construita folosind o pereche de culori cu intensitati similare: rosu si albastru. La prima vedere, decorul pare extrem de colorat, insa la o observare mai atenta, se disting doua culori principale si, in rest, variatiuni ale acestora.

Amenajari interioare in culori

La fel mai jos: simetria arhitecturii (cele doua arcade din fundal) se continua in simetria culorilor. Exista o schema cromatica folosita la fiecare element care populeaza aceasta camera, ceea ce da senzatia ca spatiul este aerisit si bine ordonat, desi cantitatea de culori care apare aici este mare. Ca sa nu mai vorbim ca motivul petelor de culoare alaturate e reluat la principalele piese decorative: tablourile, pernele, covorul, pana si vasla sprijinita de perete contin aceeasi forma de baza, alungita.

Amenajari interioare in culori

Cine zicea ca verdele si albastrul nu arata bine impreuna?

Amenajari interioare in culori

Din nou, o paleta coloristica atent construita si o iluzie optica obtinuta de aici: ca in camera s-ar afla mai multe culori decat sunt. De fapt, e mult albastru, insa impartit in cantitati mici peste tot, ceea ce da impresia ca spatiul e suprasaturat  de culoare. In plus, combinatiile de complementare cu intensitati apropiate maresc efectul. Am putea sa spunem ca mai jos e un exemplu de haos organizat:

Amenajari interioare in culori

Am ales acest exemplu pentru a arata cum poate schimba o singura pata de culoare temperatura unei camere: din rece si austera, in calda. Forma obiectelor ajuta, de asemenea, la conturarea acestei impresii generale: scaunele joase, rotunjimea mesei si a lampii, modelul de pe tapet.

Amenajari interioare in culori

Amenajari interioare in culori

Culorile intineresc (stim ca suna ca un titlu dintr-o revista de femei, dar alta formulare mai potrivita n-am gasit)! Spre exemplu mai jos: mobila retro, decoratiuni asemenea. Se adauga tuse de culoare – nuante puternice, care nu pot fi trecute usor cu vederea – si se obtine o amenajare 100% contemporana in stil retro – in niciun caz una batraneasca, prafuita sau macar cuminte.

Amenajari interioare in culori

Am pastrat la final cireasa de pe tort! 😀 Noua amenajarea urmatoare ni s-a parut onesta. Nu neapart reusita, nici extraordinar de originala sau de practica, ci pur si simplu onesta. De ce? Pentru ca pune pe tapet (si la propriu, si la figurat) o preferinta si o repeta periculos de mult.

Celui care locuieste aici ii place combinatia de albastru si galben. Asa ca a folosit-o din plin. Ii mai plac floricelele si modelele cu cercuri – la fel, apar din plin. Si mai stie ca un punct de rosu poate rupe monotonia unui model repetat aproape obsesiv 😉 – a se vedea perna din centrul patului si cartile de la capatul lui. Au fost suficiente doua picaturi de culoare aprinsa pentru ca monotonia repetitiei de care am pomenit sa dispara.

Altfel, gusturile nu se discuta – insa apreciem de fiecare data creativitatea si curajul de a gasi noi combinatii de forme, culori, materiale si idei!

Amenajari interioare in culori

foto: 1, 2