Cateva idei de design interior pentru living modern, care sa ne ajute sa facem cele mai bune alegeri in 2020+.
Albastru clasic
La mare cautare, dupa ce Pantone a nominalizat albastru clasic drept culoarea anului 2020. Asa ca o sa vedem albastru peste tot, de la design de produs, la vestimentatie si design de interior.


Verde si turcoaz
Verdele urmeaza indeaproape in topul celor mai cautate culori in perioada urmatoare. Si daca tot avem verde, avem albastru, atunci si turcoaz – care este copilul rezultat din alaturarea celorlalte doua – o sa fie la fel de celebru in cele ce vor urma.


Calm si alb
Un design interior pentru living modern nu poate fi conceput in absenta albului si a calmului pe care acesta il degaja. Acele amenajari in care obiectele par ca plutesc, in care senzatia dominanta degajata e de relaxare si de calm sunt in continuare la moda in perioda urmatoare. Probabil preferinta pentru alb si pentru spatiile diafane si linistite pe care le creeaza nici nu se vor demoda prea curand, din moment ce calmul, linistea, n-au fost niciodata atat de ravnite ca acum.

Gri
Bun insotitor al albului, griul isi pastreaza de asemenea locul sau de cinste in topul celor mai utilizate culori in design interior in 2020+. Si e foarte bine ca se intampla asa, gri e o culoare extrem de versatila, e practica, pare ca se tot reinnoieste din propria materie si se reinventeaza de la un an la altul. Pe scurt, gri e aici ca sa ramana.


Metal
Auriu, arama, cupru – le-am vazut in ultimii 3-4 ani in designul interior si le vom vedea in continuare cel putin pentru inca 1-2 ani de-acum incolo. Poate ca se vor esentializa si vor aparea ca puncte de interes subtile, dar hotarate, la piese cheie din amenajarile interioare. Poate ca vom prefera lustrului perfect al cuprului sau al aramei, suprafetele brute ale altor metale – ori ale acelorasi. Cert e ca metalele colorate sunt in continuare la mare cautare in perioada urmatoare.


Materiale naturale
Poate dintr-un impuls catre elementele de baza ori dintr-o nevoie de simplificare, preferinta pentru materiale naturale e in floare si va continua sa creasca. Ramane sa gasim si mijloacele accesibile de a pastra echilibrul natural, folosind resursele in mod rational, etic si echilibrat. Ceea ce deocamdata pare doar un vis frumos, usor utopic. Vom vedea. Indemnul la cumpatare ramane insa o constanta: sa nu irosim comorile naturii, sa reciclam tot ce putem recicla, sa folosim pe perioade cat mai mari obiectele din materiale naturale, sa reconditionam.

Noul maximalism
Nici minimalismul nu mai e ce-a fost odata, zice-se. Acum se ridica la putere noul maximalism, care inseamna ca poti sa combini la infinit forme, culori, texturi pentru a crea decoruri bogate si variate. In continuare nu aglomeram si nu sufocam spatiul cu obiecte, ci mai degraba e vorba de o amplificare a surselor de inspiratie. Ideea e sa obtii un decor care sa sugereze bogatia de forme, culori etc., nu sa inghesui cat mai multe ‘frumuseti’ pe centimetru patrat.

Perfectiunea nu e necesara
In sfarsit, perfectiunea nu e necesara (insa cautarea acesteia, da). Asadar, vom iubi (in continuare) obiectele cu mici defecte naturale, ba chiar le vom scoate la inaintare. E vorba mai degraba de o atitudine, decat de un gest anume: sa apreciezi obiectele in forma in care sunt, sa gasesti valoare acolo unde aceasta nu e evidenta, in sfarsit, sa te relaxezi. Despre asta este vorba in 2020+: acceptare, toleranta, calm. Asta semnifica albastrul.

