Azi vorbim despre case cu mezanin, cateva exemple reusite care pot servi drept sursa de inspiratie.
Dar mai intai:
Ce este un mezanin?
Mezanin se refera la acea structura intermediara intre parterul si primul etaj al unei constructii sau intre parter si tavan. Este un spatiu deschis mult mai mic decat parterul si are un scop functional bine definit. La mezanin se poate amenaja orice camera, fie spatiu de lucru, dormitor sau camera de baie – nu exista nicio regula in acest sens. Singura conditie este ca tehnic sa fie posibila amplasarea unui mezanin intr-o casa sau apartament. Ceea ce ne duce la…
Ce case pot avea mezanin?
Casele cu tavan inalt, astfel incat mezaninul sa poata fi realmente functional. Pentru ca un om sa stea confortabil in picioare intr-o camera, e nevoie ca plafonul acesteia sa fie la cel putin 2.20 metri. Aceasta este si inaltimea pe care trebuie s-o aiba un mezanin astfel incat sa fie confortabil si functional.
Sunt excelente in acest sens casele cu pod inalt, structurile industriale transformate in spatii rezidentiale, constructiile cu structuri la vedere si care pot fi regandite pentru a forma noi camere.
La ce serveste un mezanin?
Un mezanin ocupa spatiul mare existent intre parter si tavan sau etaj. In hale, spatii comerciale, birouri, showroom-uri sau fabrici, mezaninul e o structura practica si a aparut din dorinta de a folosi la maxim spatiul avut la dispozitie.
In sectorul rezidential, mezaninul e binevenit daca spatiul pe verticala e mai generos decat cel pe orizontala. Practic, ordoneaza casa intr-o structura etajata atunci cand spatiul nu permite o alta ordonare, ceea ce e un lucru bun.
Ilegal in Singapore
Totusi, nu toata lumea e fan mezanin. In Singapore, de exemplu, mezaninele sunt ilegale in apartamente si daca vrei sa construiesti ceva care sa includa o astfel de structura, trebuie sa obtii tot felul de aprobari si derogari.
Motivul pentru care mezaninele sunt ilegale in Singapore este ca sunt considerate structuri care modifica scopul, suprafata si structura unei cladiri. In plus, adaugarea unui etaj intermediar creste greutatea structurala a unei cladiri, considera autoritatea pentru constructii din Singapore. Pe scurt, pot pune in pericol integritatea cladirii. Din aceste motive, sunt considerate problematice si pot fi foarte greu adaugate unei structuri existente.
Regula de aur
Regula de aur la adaugarea unui mezanin intr-o structura existenta este ca acesta sa nu acopere mai mult de jumatate din parter. Ideal, raportul ar fi cam de 30/70. Practic, trebuie sa ai in vedere ce anume pui la mezanin si sa dimensionezi spatiile in consecinta. Spatiul rezultat poate ca nu va fi foarte generos – poate incape un pat si un coridor ingust de trecere, sau un birou si scaunul. Dar trebuie sa ai in vedere ca mezaninul este o solutie practica, de urgenta, la o problema generata de lipsa de spatiu. Nu te poti astepta sa inghesui aici dulapul bunicii, trei fotolii si sa-ti ramana si spatiu de dans.
Ce materiale de constructie sunt potrivite pentru delimitarea mezaninului?
In cazul acelor case cu mezanin unde structura celui din urma este expusa, alegerea materialului de constructie este foarte important. Ne intereseaza ca cele doua parti sa comunice intre ele estetic. Un cuvant greu de spus il are stilul amenajarii, iar in final acesta va dicta alegerea materialului. Industrialul prefera metalul si sticla, in vreme ce amenajarile mai calde folosesc din plin lemn – cel putin in teorie. In practica, granitele intre stiluri sunt din ce in ce mai neclare, iar alegerea materialului depinde in mare masura de preferintele utilizatorilor spatiului.
Pe de alta parte, optiunea pentru un spatiu deschis versus unul inchis va dicta optiunea pentru un material sau altul. Sticla face ca limitele intre spatii sa devina aproape invizibile, in vreme ce un perete plin, din rigips, lemn sau alte structuri pline creeaza delimitari clare intre camere. Solutia de mijloc sunt structurile perforate, si ele pot fi din metal, lemn, PAL, etc.
Se poate adauga mezanin unei structuri existente?
Teoretic, da. Dar acest lucru trebuie stabilit de arhitect impreuna cu inginerul strucurist. Acestia decid cat poate fi adaugat sau indepartat unui etaj/ dintr-un etaj pentru ca mezaninul sa ia nastere. Dar in principiu, unei case existente i se poate crea un mezanin, chiar daca acesta nu a fost proiectat de la bun inceput, ci este adaugat pe parcurs. Sau chiar dupa finalizarea constructiei ori in cadrul procesului de renovare.
De ce ar prefera cineva case cu mezanin?
Pentru ca ocupa putin loc dintr-un teren. Amprenta la sol a unei case cu mezanin poate fi mult mai mica decat a uneia care se desfasoara la orizontala. Daca terenul de constructie este foarte mic, proiectarea unei case cu mezanin poate fi solutia. Bineinteles, daca aceasta configuratie corespunde nevoilor de spatiu, distributie a zonelor de locuit si gusturilor proprietarilor.
Nu in ultimul rand, multe case cu mezanin sunt spectaculoase, iar acest lucru poate constitui un avantaj la o revanzare, de exemplu.