Daca ar fi sa dam o definitie pentru denumirea destul de neconventionala de arhitect de interior, aceasta ar face referire la spatialitate. La armonia dintre inauntru si inafara, la volumetria decorurilor dintr-o casa, la legaturile care se stabilesc intre diversele lucruri ce populeaza spatiul unei locuinte. Adica am muta de la exterior la interior semnificatia muncii unui arhitect.

Ca exemplu, am ales-o pe Isabelle Juy – cateva amenajari ale sale unde se vede cel mai bine contributia arhitectului la efortul designerului de interior. Evident, creatiile ii apartin in totalitate, asa ca sunt produsul unei viziuni care nu apartine integral nici arhitectului, nici designerului de interior, ci e un amestec intre aceste doua tipuri de abordari.

Mai jos, spre exemplu, se vede cel mai bine ca locul a fost configurat de un arhitect. Modul in care s-a intervenit semnificativ asupra constructiei, cu modificarile ce recreeaza spatiul si ii ofera o cu totul alta functionalitate, dar si o estetica noua – aceasta nu poate fi decat mana arhitectului care ajusteaza interiorul.

Arhitect de interior

Interiorul nu se face remarcat prin cromatica neaparat – aceasta este destul de tacuta, lasa atentia sa alunece asupra celorlalte detalii. Si pe buna dreptate, pentru ca celelalte detalii sunt extrem de interesante si merita puse in valoare: stalpii de sustinere, de exemplu, sau asimetriile care ritmeaza spatiul.

Arhitect de interior

Am mai spus-o si cu alte ocazii: camerele in stil clasic, cu detalii din alte epoci, sunt foarte greu de amenajat. Exista riscul de a exagera cu nota de clasicism, ori de a umple decorul cu atatea elemente noi, incat cele vechi sa se piarda in fundal.

Nu e cazul aici: exista un echilibru al contrastelor care vine din combinarea cu masura a detaliilor clasice cu cele moderne. In final, atentia se concentreaza fara efort asupra punctelor de interes:

Arhitect de interior

Pana si banala baie poate deveni un loc de expunere pentru antichitati – si asta, fara sa renunti la confortul obiectelor sanitare moderne:

Arhitect de interior

Arhitect de interior

Arhitect de interior

Un decor sofisticat, creat fara mari eforturi: un perete accent si cateva obiecte de calitate. In rest, nimic extraordinar – doar atenta combinare a elementelor:

Arhitect de interior

E mult mai greu sa obtii un decor simplu si de efect, decat unul incarcat si aparent sofisticat. Cateva detalii bine alese se pot dovedi mult mai nimerite decat o multime de obiecte de valoare ingramadite pe cativa metri patrati:

Arhitect de interior

Arhitect de interior

Frumusetea unui spatiu e construita prin aportul fiecarui detaliu, oricat de mic. De la culoarea fundalului, pana la materialul din care e facut manerul usii, la pliurile perdelei, suportul mesei – fiecare milimetru amenajat conteaza si poate schimba aspectul unei incaperi. Sau, mai simplu spus, detaliile fac diferenta!

Arhitect de interior

Arhitect de interior

Arhitect de interior

Detaliile constructiei propriu-zise sunt cel putin la fel de importante ca cele de la decoratiuni. Iar daca exista detalii de constructie care merita sa fie puse in valoare, atunci fara intarziere acestea trebuie aduse in fata si scoase in evidenta:

Arhitect de interior

Arhitect de interior

Arhitect de interior

Iar prin „detaliu de constructie” nu ne referim doar la acele elemente care smulg imediat suspine de admiratie: scara de mai sus, de exemplu, sau o fereasta destept plasata unde nu te astepti. Nu. Ne referim inclusiv la acele detalii care sunt de multe ori trecute cu vederea: perfectiunea unei linii drepte, eleganta unui detaliu de arhitectura, o cornisa, un ornament din alta epoca, o geometrie a formelor.

Speram ca imaginile, daca nu cuvintele, au aratat ce e un arhitect de interior si ce poate face el. Noi zicem ca poate face minuni cu spatiile! 🙂

Arhitect de interior

Arhitect de interior

 

foto