Ca pentru a demonstra ca arhitectura creeaza nu numai spatii inchise, ci si spatii deschise, arhitectii de la Simpraxis au creat cladirea cu pereti exteriori mobili, a carei infatisare se schimba dupa cum dicteaza locatarul.

Peretii mobili apar la parter si delimiteaza terasa, primul nivel fiind impartit intre aceste doua tipuri de spatii: cele cu functiuni fixe – bucatarie, living, camere de baie – si cele care se transforma in functie de pozitia panourilor. Astfel, zona de la parter poate fi utilizata atat ca terasa, cat si ca o camera de zi temporara:

Arhitectura

Arhitectura

Usile glisante sunt alcatuite din doua straturi: unul exterior, din lemn, cu rol functional si decorativ, si celalalt din sticla. Evident, pot fi  puse in miscare separat sau impreuna. Vara, spre exemplu, cand temperaturile ating valori mari, iar interioarele trebuie protejate de lumina soarelui, sunt trase obloanele de lemn. Sticla izoleaza, asa ca peretii vitrati sunt folositi atunci cand temperatura scade.

Atunci cand ambele straturi care formeaza peretii exteriori sunt deschise, terasa si interioarele functioneaza ca un singur spatiu unitar. Impresia de continuitate intre interior si exterior este cu atat mai mare, cu cat organizarea interna a casei e fluida atat pe orizontala, cat si pe verticala.

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

Asa cum am precizat si mai sus, peretii de sticla au functiuni precise: izoleaza interioarele. Dar la fel de functionale sunt si panourile de lemn: asigura ventilarea naturala a interioarelor, lucru util mai ales vara.

Arhitectura

Comunicare fluida la interior, atat pe orizontala, cat si pe verticala:

Arhitectura

Panourile de sticla sunt folosite si in restul casei, pentru delimitarea spatiilor. De asemenea, apar si la constructia podelelor, dar in acest caz rolul lor e pur estetic:

Arhitectura

Lumina patrunde prin ferestrele plasate de-a lungul si de-a latul fatadelor:

Arhitectura

Arhitectura

Folosirea sticlei face practic invizibile limitele dintre exterior si interior. Intr-una din „curtile interioare”, semiacoperite, a fost plantat un copac, ceea ce mareste senzatia ca intre interior si exterior granitele s-au fluidizat:

Arhitectura

Arhitectura

Etaj construit partial din sticla:

Arhitectura

Fatadele arata diferit: fiecare e construita in functie de imprejurimi, iar prezenta sticlei semnaleaza vecinatati mai mult ori mai putin aglomerate. Spre exemplu, mai jos avem o fatada care da inspre curtea vecinului – asa ca s-a folosit mai putina sticla. Partea casei care se deschide direct in curtea interioara e construita in mare parte din sticla. Asa ca acest joc de deschideri si inchideri, suprafete opace si translucide are, pana la urma, un rol extrem de bine definit: sa protejeze interioarele de privirile din afara.

Arhitectura

foto