Vila Festen e un exemplu de arhitectura urbana care a rezolvat eficient nu numai o problema de spatiu, ci si una legata de estetic.

Sa-ncepem cu cea din urma: cladirea se afla intr-o zona rezidentiala din Haga, ocupata de constructii ce respecta o serie de canoane estetice impuse de traditie si de autoritati. E vorba de case cu arhitectura traditionala – intr-o masura mai mica sau mai mare, si de o linie de constructie pe care toate ansamblurile noi trebuie sa o respecte.

Asadar, viitoarea vila Festen urma sa fie ridicata respectand aceste principii. Fatadele, de exemplu, au fost finisate cu un strat de piatra  montat pe scheletul de beton al constructiei, pentru a pastra acel aer de traditional impus de celelalte constructii din vecinatate. Volumetria respecta de asemenea un astfel de tipar, desi se distanteaza prin conceptie de tipul clasic al ansamblurilor din zona.

Arhitectura urbana

Arhitectura urbana

Arhitectura urbana

Vorbind de volum, ajungem astfel si la problema spatiului. Asadar, cele trei niveluri ale cladirii sunt dispuse intr-o volumetrie dinamica, al carei rol partial e de a compensa limitarile impuse de spatiul restrans pe care se desfasoara cladirea, mai ales ca proprietarii au dorit sa pastreze cat mai mult spatiu verde neconstruit.

Astfel, arhitectii au decis sa dispuna locuinta pe trei niveluri: parterul cu zonele sociale (bucatarie, living), etajul intai cu dormitoare si bai, cel de-al treilea cu o terasa neacoperita si un studio. Cele trei zone comunica intre ele prin intermediul unei scari in spirala.

Arhitectura urbana

Arhitectura urbana

Arhitectura urbana

Spatiul castigat prin restrangerea primului nivel – si redat terasei in aer liber, dupa dorinta proprietarilor – e recuperat la etajul intai, care iese cu cativa zeci de centimetri in consola. Solutia a fost adoptata nu numai pentru a castiga spatiu verde, cat si pentru a rezolva o constrangere impusa de asezarea in plan a cladirii, la intalnirea dintre doua drumuri si cu zone expuse direct traficului stradal.

Locul pe care a fost construita casa ofera, de altfel, destul de putina intimitate, fiind vizibil din exterior din mai multe puncte. Astfel, arhitectii s-au concentrat pe gasirea unei formule care sa creeze zone de intimitate in casa si sa limiteze pe cat posibil numarul de spatii vizibile din afara.

Arhitectura urbana

Arhitectura urbana

foto