Arhitectura contemporana vorbeste tot mai des despre depasirea limitelor, despre transpunerea in realitate a celor mai indraznete planuri. Un exemplu de astfel de constructie a fost ridicat in apropiere de Stuttgart, in Germania. Proiectul este creatia arhitectilor de la UNStudio si a primit numele de „Haus am Weinberg” – care inseamna, literal, „casa de la vie”, pentru ca, la fel de literal, casa e asezata intr-o zona cu vita-de-vie.

Arhitectura contemporana Arhitectura contemporana

 

Constructia e organizata in jurul unei scari interioare in spirala. Elementul curb este cel care deformeaza si la exterior fatadele si le imprumuta designul futurist, cu muchii rotunjite care continua pantele naturale ale terenului.

Privita dintr-un anumit unghi (vezi mai jos) si la o prima observare, casa pare ca e construita intr-o consola uriasa ce o face sa stea intr-un echilibru care sfideaza legile fizicii:

 

Arhitectura contemporana

Frumoasa iluzie optica, nu? Peretii de sticla folositi la constructia fatadelor dau impresia ca ansamblul pluteste de-a dreptul pe suprafata terenului. Ce e interesant – si in egala masura frumos – la aceasta constructie este ca se face remarcata prin delicatetea si eleganta desavarsita a formelor. Nu se impune prin agresivitate – asa cum se intampla in cazul multor alte exemple de arhitectura contemporana – ci printr-o etalare de elemente remarcabile, dar lipsite de duritate, la figurat vorbind.

Asadar, o revenire binevenita la forme mai calde, la contururi mai sinuoase, pastrand in acelasi timp toate celelalte elemente de compozitie la un minim: al formelor, al culorii, al ornamentelor. Si in plus, eficienta e pusa mereu pe primul loc – lucru care nu ar mai trebui sa mire pe nimeni in contextul actual.

Arhitectura contemporana Arhitectura contemporana

Interioarele au fost construite cu aceeasi atentie pentru estetic si util ca si exterioarele. Mai jos, scara in spirala – sursa de inspiratie si punctul de la care s-a plecat cu designul acestei case:

Arhitectura contemporana

 

Asa cum spuneam mai sus, aceleasi principii estetice si functionale au fost aplicate pentru crearea interioarelor: planuri deschise, simplitate si eficienta a liniilor de design, dialog cu exteriorul.
Arhitectura contemporana Arhitectura contemporana Arhitectura contemporana

foto