Arhitectura moderna cunoaste in ultima perioada o aplecare accentuata spre principiile de constructie eco. De aceea, nu e de mirare ca apar tot mai multe case in centre urbane aglomerate, care folosesc principii de constructie ecologica.

Este si cazul acestui ansamblu din Sydney, Australia, ridicat intr-un cartier rezidential cu vechime si cu oarecare traditie. Din acest motiv, arhitectii au dorit sa pastreze in linii mari designul cladirilor existente in zona. Mai mult, au optat pentru materiale de constructie provenite din regiune.

Arhitectura moderna

Volumele au fost concepute din linii drepte, prin alaturarea de forme geometrice rectangulare. Austeritatea designului a fost imblanzita prin utilizarea lemnului si a pietrei la fatade, dar si prin modul original de dispunere a ferestrelor.

De altfel, ferestrele si suprafetele vitrate au un rol bine determinat in arhitectura casei. Pe langa rolul estetic, acestea ofera lumina naturala din belsug si contribuie la ventilarea eficienta a spatiului. Inclusiv acoperisul este partial realizat din sticla, ceea ce contribuie la marirea spatiului luminat natural in timpul zilei.

Spatiile sociale si bucataria sunt deschise spre exterior prin pereti de sticla sticla. La interior, comunicarea intre camere se face fluid, prin ample spatii deschise si prin absenta coridoarelor de trecere sau a peretilor despartitori.

Vorbind de principiile eco folosite la constructia casei, mare parte din materialele folosite sunt prietenoase cu mediul si emit o cantitate redusa de dioxid de carbon. De mentionat lemnul folosit atat la interioar, cat si la exterioar: e vorba de lemn reciclat sau reconditionat si inclus in structura casei.

Arhitectura moderna
Arhitectura moderna
Arhitectura moderna
Arhitectura moderna
Arhitectura moderna
Arhitectura moderna
Arhitectura moderna
Arhitectura moderna
Arhitectura moderna

foto