Complex nu inseamna intotdeauna mai bun – o demonstreaza atatea lucruri, printre care si casa pe un nivel despre care vorbim azi.

Se spune despre o constructie ca e reusita nu numai atunci cand e estetica, bine gandita, functionala etc. Ci si atunci cand se potriveste cu imprejurimile in care apare. Atunci cand intre aceasta si mediu exista legatura si comunicare. In cazul de fata, ce s-ar fi potrivit cu peisajul desertic din jur? Sau cu lipsa altor case pe o distanta de cel putin cativa metri? In niciun caz un mastodont din beton, sticla si otel, care sa strapunga violent pustietatea cu doua-trei niveluri de opulenta geometrica.

Probabil asa au gandit si arhitectii de la Tate Studio cand au proiectat casa din imagine.

Casa pe un nivel

Casa pe un nivel

Casa pe un nivel

Construita pe un singur nivel si imbracata in haine deloc tipatoare, constructia se distinge in peisajul arid din jur fara a crea rupturi si fara a strica armonia naturala a locului. Pare ca ansamblul a rasarit natural acolo – ce-i drept, impresia e ajutata si de multimea de cactusi care construiesc un fel de gard viu in jurul casei si fac inutile orice alte artificii de constructie cu rol decorativ.

Privita dintr-un unghi, casa se contureaza destul de discret pe fundalul pamantiu al desertului. Totul e armonie, integrare in peisaj si comunicare cu natura.

Din alt unghi, casa se infatiseaza diferit. E vorba de fatada care da in „curtea interioara” si care se dezvaluie ca un spatiu al luxului ce contrasteaza cu peisajul arid din jur.

Casa pe un nivel

Casa pe un nivel

Casa pe un nivel

Ce-i drept, nicaieri nu se face abuz de elemente decorative. Fatadele se desfasoara firesc pe fundalul desertului, cu un minim de artificii estetice vizibile din apropiere. Interioarele, la randul lor, tind sa concentreze privirile mai degraba spre exterior – desi nu lipsesc puncte de interes nici inauntru, vastele suprafete vitrate invita la contemplarea peisajului.

Iar daca vorbim de amenajarea spatiului interior, trebuie spus ca elementele decorative sunt atent echilibrate pentru a veni in armonie cu restul – iar restul inseamna desertul, vegetatia, contururile naturale. Cu alte cuvinte, tot ce e frumos si iti atrage privirea la interior, o face pentru ca elementele de decor sunt folosite precum picaturile de parfum: in cantitate mica si doar in anumite puncte.

Cat despre raspunsul la intrebarea (retorica) „de ce sa alegi simplitatea”, credem ca acesta vine de la sine din imagini.

Casa pe un nivel

Casa pe un nivel

Casa pe un nivel

Casa pe un nivel

Casa pe un nivel

Casa pe un nivel

foto