Cand vine vorba de design contemporan, lucrurile nu sunt niciodata definitive. Sau clare. Invata sa te dezveti/ learn to unlearn – asa se numeste proiectul artistei Lina-Marie Koppen, prin care vrea sa arate ce forme ar avea obiectele pe care le vedem zi de zi daca le-am recrea de la zero, nestiind nimic despre ele.

In colectia ei gasim obiecte straniu infatisate: un scaun cu doua picioare, o perie care se desface intr-o lampa, o alta sub forma unei roti rotunde, o matura imposibil de lunga si alte re-interpretari ciudate, dar interesante prin prisma solutiilor neconventionale pe care le propun:

O lampa mascata de o perie:

Matura-coada de cal: 

Design contemporan

Insa asa cum se intampla in multe cazuri, manifestul si ideea sunt mai interesante decat opera propriu-zisa. In orice caz, ideile artistei Koppen sunt mai utile decat realizarile propriu-zise – care, sa recunoastem, nu aduc cine stie ce beneficii cand vine vorba de latura practica a lucrurilor. Sunt insa originale, curioase, neconventionale.

Asadar, merita retinuta si aplaudata initiativa sa de a re-crea obiecte pornind de la perspective noi. Koppen spune ca incearca o revenire la privirea creatoare a copilului: cand eram mici, ne inchipuiam lumea cu totul altfel decat o facem acum. Obiectele aveau alte proportii si alte semnificatii; ne era foarte usor sa redesenam orice lucru din propria imaginatie, fara sa tinem seama de regulile lumii reale.

Intre timp, am crescut si ne-am imblanzit. Ne-am conformat culturii, societatii, unui mod conventional de a privi si de a gandi lumea din jurul nostru. S-ar putea spune ca ne-am pierdut imaginatia.

In acest punct a intervenit Lina-Marie Koppen, incercand sa redeseneze cateva bucatele de realitate pe care noi, adultii care nu mai pot redeveni copii, nu le mai vedem altfel decat in formele lor consacrate.

Cum spuneam, initiativa e de toata lauda… 🙂 Sa ne invatam sa dez-invatam, asadar!

Design contemporan

Un obiect aparent intutil. Sau inutil si-atat, insa admirabil realizat.Design contemporan Design contemporan

Manifestul:

Design contemporan Design contemporan Design contemporan

foto