O casa cu forme curbe a fost construita de arhitectii de la Carver + Schicketanz pe coasta Californiei, in Big Sur, pentru a servi drept locuinta permanenta pentru un cuplu de proaspat pensionari.

Constructia are o baza din piatra care se continua cu o structura usoara din otel si pereti din sticla – o solutie binevenita pentru a face posibil dialogul dintre modernitatea locuintei si peisajul salbatic. Totodata, fiind vorba de o casa pentru un cuplu trecut bine de prima tinerete, era nevoie de o solutie care sa impace traditia si contemporaneitatea – si astfel s-a ajuns la aceasta conceptie: o casa ridicata pe fundament solid, de piatra, care urca elegant si contopeste in structura sa maleabilitatea sticlei si duritatea otelului.

Lasand la o parte considerentele de ordin tehnic, trebuie sa recunoastem ca arhitectii au adus in forma construita poezia materialelor:

Casa cu forme curbe

Casa cu forme curbe Casa cu forme curbe

Casa se desfasoara amplu pe orizontala. Verticala nu e complet neglijata, insa avand in vedere functiunea casei – faptul ca va servi drept locuinta pentru doua persoane in varsta – solutia s-a impus de la sine. Mai putine scari, mai putine dureri de cap pentru locatarii sai – sau de picioare! 🙂

Nivelurile casei urca in pante line – de fapt, unghiurile moi sunt folosite din plin la constructia fatadelor. Casa apare ca o prezenta fireasca in peisajul californian, cu tarmul scaldat de soare si briza linistitoare a oceanului:

Casa cu forme curbeCasa cu forme curbeCasa cu forme curbeCasa cu forme curbe

Pe scurt, casa cu forme curbe vorbeste despre proprietarii sai. Daca unghiurile ascutite, formele puternic inaltate pe verticala, culorile tari si contrastele puternice sugereaza agresivitate, ambitie, determinare, in sfarsit, un neastampar asociat cu tineretea, atunci formele opuse vorbesc despre etapa urmatoare: maturitatea deplina.

Casa vorbeste despre oameni care au trecut de perioada luptei, de neastamparul tineretii, de lupta si de dominare. In particular (desi inclusiv la modul general e aplicabil), casa poate fi privita si asa: ca o reflectare fidela a proprietarilor sai. Trebuie numai sa privesti atent ca sa vezi fiecare bucatica de adevar:

Casa cu forme curbe Casa cu forme curbe Casa cu forme curbe

 

Casa cu forme curbe

Trecand de la metafore la chestiuni tehnice, ar mai trebui sa adaugam ca fatadele au fost construite, in cea mai mare parte, din  materiale recuperate si reconditionate. Iar pentru a continua cu bunele practici eco, locuinta a fost dotata cu panouri fotovoltaice care satisfac in jur de 90% din nevoile energetice ale casei.

Acestea fiind spuse, nu putem incheia fara a sublinia acest lucru: din capul locului s-a avut in vedere construirea unei case frumoase si prietenoase cu mediul – in acelasi timp, obligatoriu. Si exact asta au primit proprietarii sai. Asadar, iata dovada ca exista solutii de design care ca impace si capra, si varza: si simtul estetic, si simtul responsabilitatii. 😉

Casa cu forme curbe Casa cu forme curbe Casa cu forme curbe

 

foto