Deschidem cu surle si trambite seria de articole despre ipostaze in design contemporan – speram sa aiba viata lunga si sa va suscite interesul. Nu ne limitam doar la arhitectura si design interior, ci mergem si spre zone care, la prima vedere, nu au cine stie ce legaturi cu domeniile amintite. In definitiv designul unei anumite perioade vorbeste in primul rand despre o stare de spirit. Una pe care o numim, generic, contemporana.

Asadar, faze si ipostaze ale timpului prezent, in ordine aleatorie, expuse caleidoscopic.

Rata de cauciuc gigantica (vezi si mai sus) este un proiect din 2007 al lui Florentijn Hofman. In imaginea de mai jos, rata la Hong Kong, pe 2 mai, dupa ce a trecut prin mai multe orase ale lumii. Rata gigantica vine cu un mesaj in spiritul secolului XXI: ea „nu cunoaste frontiere, nu face discriminari intre oameni, are proprietati vindecatoare: poate usura tensiunile mondiale si le poate defini, de asemenea”, spune creatorul sau, Hofman.

Design contemporan

Werner Aisslinger: casa si masina viitorului. Proiectul vorbeste despre up-cycle – proces ce deriva de la recycle, reciclare, si presupune prelungirea vietii obiectului prin modificarea functionalitatii, si despre rolul designerului in acest demers. Designerul ca re-designer: agent al innoirii si al conservarii materiei in acelasi timp.

Design contemporan

Biroul John Holland din Melbourne, Australia. Cultura corporatista in 2013, in viziunea arhitectilor de la Futurespace. Viitor, viitor, dar abordarea lor ne aduce aminte de decorurile anilor ’70. Diferentele sunt, insa, de ordin calitativ, si se exprima prin preferinta pentru materiale de constructie durabile, prietenoase cu mediul, economice pe termen lung.

Design contemporan

Rezultatul dintre atitudinea pop + arheologie + design actual: Colonna chaise longue de Studio 65.

Design contemporan

Pavilionul de mobila Hermes de la Baselworld 2013, desenat si proiectat de Toyo Ito:

Design contemporan

Imperial Tower va fi cea mai inalta cladire din Mumbai, India. 400 de metri, 116 etaje, spatiu total de peste 76.000 de metri patrati. Arhitecti: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture.

Design contemporan

Revenim cu picioarele pe pamant, la un obiect mult mai umil: telul care separa oua. Responsabil de design este Ivan Zhang.

Design contemporan

Joost Goudriaan vede mobilierul stradal intr-o lumina diferita fata de restul lumii. Una a luxului gratuit, inutil, ce te duce putin cu gandul la decaderea Imperiului Roman.

Design contemporan

O Toyota electrica – deocamdata doar in faza de prototip, creatie a lui Jean-Marie Massaud. Pe scurt, e masina „anti-criza”: economica, ergonomica, ilustrand conceptul de up-cycle.

Design contemporan

Scaunele sunt detasabile pentru a putea fi folosite ca sezuturi la plaja, la picnic etc. Caroseria e dintr-un amestec usor de polipropilen, cu bucati din bambus – la podea, de exemplu, si alte materiale economice si/sau ecologice.

Design contemporan Design contemporan

Nike LeBron:

Design contemporan

Orizonturi verticale in Hong Kong – ipostaza contemporana suprinsa de Romain Jaquet-Lagreze:

Design contemporan

Vanitatea vanitatilor: scrumiera din aur, creatie imaginata de Joe Doucet. Daca fumatul ucide, macar s-o faca in stil mare, nu? Dupa cum vedeti, designul contemporan e definit de extreme.

Design contemporan

 

foto