Pe scurt, despre Borge Mogensen: a fost unul din cei mai cunoscuti designeri de mobilier din secolul XX. Alaturi de figuri celebre precum Arne Vodder sau Arne Jacobsen, a facut cunoscut publicului larg emblematicul „design danez” – sau „Danish modern”, curentul care se bucura si azi de un succes imens.

Dintre lucrarile sale cele mai cunoscute, amintim: scaunul spaniol, scaunul sanie, scaunul vanatorului, scaunul scoica. Unele dintre ele fac parte din decorul casei sale si sunt adevarate raritati. De fapt, Mogensen a pastrat prototipurile sau variantele initiale ale scaunelor care ulterior au facut cariera in lumea mobilierului de designer.

Vorbind despre stilul lui Borge Mogensen, „functional” este cuvantul care-l descrie cel mai bine. De altfel, majoritatea creatiilor sale au fost destinate din capul locului productiei industriale. Simplitatea si puritatea designului au fost conceptele care i-au ghidat lui Mogensen mana atunci cand a proiectat cele mai faimoase lucrari.

E vorba insa de o simplitate studiata, premeditata. Mogensen expune total obiectele, lasand la vedere elementele de constructie care le compun. De parca intre privitor si obiect s-ar stabili o legatura ce implica participarea mai multor simturi: vazul, simtul tactil, dar si o emotie estetica ce vine din suprapunerea geometriilor, a materialelor si a liniilor de constructie.

In sfarsit, sa-i vedem casa.

Bucataria, decorata in stilul anilor ’50:

Borge Mogensen Borge Mogensen

Mai jos, scaunul spaniol si o canapea proiectata de Mogensen in 1962:

Borge Mogensen

Schitele originale pentru scaunul iesit pe piata in 1952 si destinat consumului la scara larga:

Borge Mogensen

Un frumos spatiu de zi cu semineu:

Borge Mogensen Borge Mogensen Borge Mogensen

Scaunul scoica:

Borge Mogensen

Scaunul vanatorului:

Borge Mogensen

foto: 1, 2, 3