Arhitectura lui Richard Neutra e destul de putin cunoscuta publicului larg din Europa. Ce-i drept, arhitectul american de origine austriaca a creat mai mult in Statele Unite, insa lucrari ale sale sunt raspandite si pe continentul nostru.

Mai intai, sa stabilim cine a fost Richard Neutra. A trait intre 1892 si 1970 si e considerat unul din cei mai importanti arhitecti modernisti. Ca incununare postuma a intregii sale cariere, in 1977 i-a fost decernata medalia de aur AIA – American Institute of Architects. Este cea mai inalta distinctie pe care o poate primi un arhitect in America si vine ca recunoastere a muncii unui arhitect de-a lungul intregii vieti. Ironia face ca Neutra a primit distinctia cand deja nu mai era in viata.

Arhitectura lui Richard Neutra Arhitectura lui Richard Neutra

Desi nu exista un „stil Neutra” care sa fi facut epoca si care sa-l fi consacrat international pe arhitect – asa cum s-a intamplat cu Le Corbusier, de pilda – , acesta a fost totusi apreciat la vremea sa pentru rigurozitatea cu care-si trata lucrarile. Se spune ca acorda o importanta imensa realizarii studiului preliminar care preceda inceperea lucrului la un proiect. Avea chestionare pe care clientii erau pusi sa le completeze si care il ajutau pe Neutra sa-si faca o imagine cat mai precisa despre ce avea sa construiasca pentru ei.

In fond, nu facea decat munca de cercetare, desi la vremea respectiva demersul sau era considerat mai degraba excentric. Insa era extrem de atent la dorintele clientului si cauta solutii care sa raspunda nevoilor acestora, mai degraba decat sa incerce sa-si impuna viziunea artistica proprie, asa cum faceau colegii sai. O abordare umila, s-ar putea spne, dar intr-un sens, Neutra nu a incetat sa-si largeasca viziunea artistica prin intermediul unei surse neasteptate: clientii.

Asa se face ca lucrarile au ajuns foarte apreciate de public, fapt atestat si de multimea constructiilor proiectate de Neutra: peste 50 de proiecte de locuinte, cladiri de birouri, blocuri, institutii sau constructii publice. Iar faptul ca a fost cautat pentru proiecte si a creat pana in 1970, cand a murit, nu face decat sa-i confirme valoarea ca arhitect. Neutra a stiut sa-si adapteze stilul dupa cerintele vremii sale – fie ele tehnologice, sociale, culturale.

Arhitectura lui Richard Neutra Arhitectura lui Richard Neutra Arhitectura lui Richard Neutra

Ca stil arhitectural, lucrarile rezidentiale ale lui Richard Neutra imbina interesul pentru arta, dar trecut prin filtrul practic si raportat la natura inconjuratoare. Asa au rezultat constructii de o frumusete calda, in deja cunoscutul stil modernist al mijlocului de secol XX.

Arhitectura lui Richard Neutra Arhitectura lui Richard Neutra

Ca o curiozitate, exista un set de caractere care-i poarta numele: Neutraface. A fost lansat in 2002 de Christian Schwartz si respecta principiile de design si arhitectura ale lui Richard Neutra.

Arhitectura lui Richard Neutra Arhitectura lui Richard Neutra
Arhitectura lui Richard Neutra Arhitectura lui Richard Neutra Arhitectura lui Richard Neutra Arhitectura lui Richard Neutra Arhitectura lui Richard Neutra Arhitectura lui Richard Neutra

foto