O reconversie functionala a unei constructii aduce modificari de arhitectura, dar mai ales de design interior. In special in zilele noastre, cand limitele dintre industrial si rezidential se estompeaza sau se intrepatrund, scopul unei cladiri e tot mai adesea stabilit nu de exterioare, ci de constructia interioarelor.

Am dat deja un astfel de exemplu cu o reconversie functionala a unei biserici intr-o cladire de locuinte. Continuam seria cu un alt caz: o fabrica transformata intr-o casa.

Asadar: o fosta fabrica de paine, compusa din doua corpuri separate de cladire, aflata in paragina si pe punctul de a fi demolata, e preluata de o familie cu idei marete. Ar mai trebui sa spunem ca e vorba de o familie numeroasa, care avea nevoie de spatiu generos pentru toti membrii sai.

Cele doua corpuri de cladire au fost repuse pe picioare si unite intre ele printr-o punte suspendata care leaga, acum, aripile aceleiasi case:

Design interior

Fatadele au fost modificate in mica masura – au fost pastrate cadrele de metal de la usi si de la ferestre, precum si firma vechii fabrici. Pastrarea insemnelor vechi e cel mai evident semn al intentiei arhitectului de a pastra la vedere urmele vechii functiuni a cladirii. Asadar, nu e vorba de o prefacere totala a constructiei in ceva cu totul nou, ci de o suprapunere a unei functiuni recente peste una veche.

In aceeasi cheie ar trebui interpretate si amenajarile: avem o fabrica locuibila, unde notele de industrial sunt evidente si intentionat pastrate ori create, iar rigiditatea decorurilor impersonale e temperata constant prin interventii care aduc intimitate.

Design interior

Design interior

Design interior

Design interior

Design interior

De asemenea, au fost pastrate spatiile mari, deschise, delimitate de elemente de constructie la vedere. Decorurile sunt aproape geometrice – domina liniile drepte si apar destul de putine forme curbe, feminine. Spatiul e unul mai degraba masculin, imbalnzit pe alocuri de pete de culoare care personalizeaza locurile.

Design interior

Design interior

Design interior

100% industriale: podetele de legatura, scara interioara.

Design interior

Pivnita de vinuri, cu luminatorul asezat pe structura de metal existenta, creeaza un punct de interes. De fapt, inca unul, pentru ca intregul ansamblu e remarcabil si merita privit detaliu cu detaliu.

Modul in care au fost integrate elementele de constructie in design, inglobarea vechii functiuni in cea noua, pastrand unele elemente vechi, dar adaptandu-le la contexte noi, toate acestea sunt admirabil ilustrate in aceasta casa amenajata centimetru cu centimetru in cel mai pur stil contemporan. Undeva la limita dintre personal si impersonal, cumva dupa chipul si asemanarea stilului de viata actual.

Design interior

 

foto