Facem o scurta trecere in revista a mostrelor de design de Jean Prouve, dupa ce pana acum am vazut mai ales lucrari ale designerilor danezi.

Cine a fost Jean Prouve? Un designer francez, care a trait din 1901 pana in 1984 si care a schimbat definitiv istoria designului. A lucrat in arhitectura, in design industrial, in desen structural si in proiectare de mobilier, iar cunostintele si le-a insusit adesea de unul singur. A fost un om al interdisciplinaritatii, imaginand punti de legatura intre stiinte si ramuri de cunostinte diferite, punandu-le apoi in practica prin intermediul obiectelor proiectate.

La origini, Prouve a fost fierar, activitate care i-a ocupat anii tineretii, pana cand s-a inscris la scoala de inginerie din Nancy. Insa cunostintele dobandite in timpul uceniciei ca fierar i-au ramas adanc intiparite in memorie, ba mai mult, s-au contopit cu ingineria invatata in scoala, rezultand o viziune noua si originala asupra lumii fizice.

Prouve incepe sa proiecteze deci tot felul de obiecte: la inceput deschizatoare de scrisori si tirbusoane, mai apoi piese de mobilier. „Nu proiecta niciodata un obiect care nu poate fi realizat”, spunea pragmaticul Prouve, care in ciuda formatiei sale initiale ca inginer, a dovedit un apetit imens pentru formele artistice.

Totusi, el insusi se considera mai degraba un constructor, un inginer, decat un designer. De altfel, niciodata n-a proiectat ceva doar de dragul formei, ci concentrandu-se pe esenta materialelor, pe legatura obiectelor cu viata cotidiana, pe procesul de productie.

Mai jos am facut o selectie din cele mai importante piese de design proiectate de Jean Prouve.

Design de Jean Prouve Design de Jean Prouve Design de Jean Prouve Design de Jean Prouve Design de Jean ProuveDesign de Jean Prouve Design de Jean Prouve Design de Jean Prouve Design de Jean Prouve Design de Jean Prouve Design de Jean Prouve

 

foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10