Catalogul Ikea implineste la anul 63 de ani. Ceea ce inseamna 63 de editii: adica 63 de coperte, dintre care vom vedea cateva aici. Desi Ikea s-a lansat in 1943, primul catalog a iesit din tipar abia 8 ani mai tarziu, in 1951. Oricum, in cei 62 de ani, cati s-au scurs din ’51 pana in 2013, catalogul Ikea a depasit ca numar de exemplare tiparite chiar si Biblia.

Catalogul in sine este tiparit pe hartie fara clor, din care o parte reciclata, in aproximativ 175 de milioane de exemplare anual. Cheltuielile cu producerea si distribuirea catalogului consuma cam 70% din bugetul de marketing al companiei. Majoritatea fotografiilor sunt facute intr-un spatiu de 8.000 de metri patrati din Almhult, Suedia.

In sfarsit, de la prima editie si pana la prezenta, catalogul gigantului suedez a trecut prin transformari uriase. Sa amintim doar faptul ca, din 2014, catalogul Ikea va prinde viata de-a dreptul, gratie unei aplicatii care permite inserarea produselor Ikea in fotografii ale utilizatorilor.

Cum functioneaza? Sa zicem ca vezi in catalog un obiect care-ti place: un fotoliu, de exemplu. Cu aplicatia amintita, iei fotoliul si il „plantezi” in propria camera – ai nevoie doar de fotografia spatiului tau, de restul se ocupa softul. In felul asta, testezi foarte simplu diverse combinatii de design interior, folosind produsele Ikea.

Inapoi la oile noastre. Am ales mai jos cateva coperte ale cataloagelor Ikea, din 1951 si pana in 2014. Vizionare placuta!

foto