Nu e usor lucru sa te ocupi de extinderea unei cladiri. Mai ales atunci cand aceasta se afla intr-un cartier istoric si, in plus, este sediul unei importante firme de arhitectura.

In cazul de fata, avem o fosta biserica transformata in cladire de birouri, intr-o zona istorica din Hoboken, New Jersey. Este sediul firmei de arhitectura Marchetto Higgins Stieve Architects si a facut subiectul unor lucrari de extindere, iar ce a rezultat vedeti mai jos:

Extinderea unei cladiri

Arhitectii au ales o forma neobisnuita pentru noul corp de cladire, ceva care seamana cu o cocoasa de balaur acoperita de solzi. In orice caz, cu greu poti trece cu vederea o astfel de structura, mai ales intr-un cartier cu cladiri istorice! Ceea ce e de dorit, pana la urma, avand in vedere functiunea ansamblului: sediu al unei firme de arhitectura.

Extinderea unei cladiri

Spatiul extins a fost extrem de bine folosit: etajul este ocupat cu birourile propriu-zise, in vreme ce parterul a fost lasat neconstruit si serveste drept loc de parcare.

Pentru structura de rezistenta au fost folosite cadre metalice, lucru care a permis modelarea acoperisului in forma curbata pe care o vedeti.

La imbinarea dintre cele doua laturi ale acoperisului, peretii arcuiti sunt intretaiati de portiuni acoperite cu sticla, ceea ce face ca noua aripa a constructiei sa primeasca lumina din belsug, in ciuda faptului ca este asezata intr-o portiune umbroasa si flancata de cladiri inalte:

 
Extinderea unei cladiri

Extinderea unei cladiri

In sfarsit, daca ar fi sa tragem o concluzie, aceea ar fi ca arhitectii de la MHS au reusit admirabil sa impace utilul cu placutul si au realizat mai multe lucruri deodata: o extindere care sa fie ca o carte de vizita pentru firma pe care o reprezinta; o zona de lucru practica; o mostra de arhitectura contemporana care te lasa cu gura cascata.

 
Extinderea unei cladiriExtinderea unei cladiri
Extinderea unei cladiri

foto