Apartamentele vechi au bucatarii mici, de aceea poate fi destul de dificil sa gasesti solutii de amenajare convenabila in revistele de design, unde multe modele sunt pentru camere mari.

Cu toate acestea, ideile de decorare pentru spatii mici nu sunt putine. Primul lucru de care trebuie sa tii cont la amenajarea unei bucatarii este utilizarea eficienta a spatiului, astfel incat sa ai suficiente zone de depozitare, dar si spatiu de lucru. Abia apoi, dupa ce ai configurat structura bucatariei, poti sa incepi sa te gandesti la culori, materiale si alte artificii de amenajare.

amenajare bucatarii mici
amenajare bucatarii mici
amenajare bucatarii mici

Spatiile de depozitare sunt disponibile in diverse modele si culori, la diferite dimensiuni, cu sau fara usi etc. Pentru bucatarii mici, recomandabile sunt dulapurile la dimensiuni mari: usile de 60 de centimetri, sertarele inalte. Evita sertarele si dulapurile mici pentru ca nu vor face decat sa aglomereze vizual zona si sa dea impresia de inghesuit.

Pentru manere, alege un design cat mai simplu, fara elemente decorative. Daca e posibil, opteaza pentru manere incastrate, care nu se vad la exterior, sau renunta de tot la ele. Bucatariile moderne pot fi dotate cu sisteme de deschidere a usilor care actioneaza prin apasare, asa ca te poti lipsi de manere fara sa pierzi la capitolul functionalitate.

amenajare bucatarii mici

amenajare bucatarii mici

Culorile pot, de asemenea, sa mareasca vizual o bucatarie mica. Culorile deschise sau pastelate reflecta lumina si dau impresia ca spatiul este mai mare decat in realitate. Invers, culorile inchise micsoreaza. Tine cont de culori si cand alegi blatul si electrocasnicele. Cu cat ai mai multe culori diferite, cu atat spatiul va parea mai aglomerat si mai mic.

Nu exclude culorile tari sau inchise, dar foloseste-le cu masura – doar pentru a accentua anumite elemente din bucatarie. De exemplu, albul mobilei e mai bine pus in evidenta daca alegi un blat intr-o culoare contrastanta: de la negru la rosu, optiunile sunt nenumarate. La fel, poti folosi un brau de faianta colorat deasupra blatului alb – efectul vizual va fi deosebit.

Podeaua poate fi in aceeasi culoare ca mobila sau intr-o culoare contrastranta, dar tine cont si de culoarea peretilor. Doua, maxim trei culori intr-o camera – aceasta este regula de aur.

De asemenea, foloseste elemente din sticla sau din plastic transparent pentru a mari vizual spatiul: masa, scaunele, plafoniera, usa, diverse accesorii etc. Zonele transparente permit privirii sa alunece dincolo de obiecte si ofera camerei un aspect aerisit.

Pentru iluminat, se recomanda lampile fluorescente plasate sub dulapurile suspendate si oriunde e nevoie de lumina. De preferat sunt sursele de iluminat care pot fi integrate in alte corpuri si care pot fi utilizate separat.

Si tavanul poate fi modificat pentru a crea impresia de adancime pe verticala: fie prin doua tuse de vopsea – inchisa si deschisa, fie prin aplicarea unui plafon fals cu un anumit model.

Pentru electrocasnice, ai grija sa alegi dimensiunile potrivite. Masinile de spalat vase, cuptoarele si frigiderele vin in diverse dimensiuni: alege una care se preteaza bucatariei tale si incearca, pe cat posibil, sa pastrezi aceleasi masuri pentru aceste aparate. De exemplu, masina de spalat vase de 45 centimetri e suficienta, la fel si cuptorul de 60 de centimetri sau frigiderul intr-o singura usa.

amenajare bucatarii mici

amenajare bucatarii mici

Retine ca electrocasnicele incorporabile vor ocupa mai putin spatiu decat cele neincorporabile. De asemenea, planifica atent spatiile de depozitare si tine cont de dulapurile sau sertarele ramase libere dupa ce integrezi in mobilier electrocasnicele: cuptor, hota, aragaz, frigider, masina de spalat vase.

E posibil sa nu mai ramana prea mult loc pentru oale si alte obiecte, insa sfatul nostru e sa folosesti cat mai mult din spatiu. Astfel, si zona de deasupra hotei poate fi folosita pentru depozitare, la fel spatiul de deasupra frigiderului.

Daca mobila de bucatarie intr-o singura culoare ti se pare plictisitoare, poti opta pentru un design bicolor. Pentru spatii mici, liniile orizontale sunt preferabile celor verticale – asa ca variatia culorilor e bine sa se faca pe orizontala. Vezi in imaginea de mai jos un exemplu reusit:

amenajare bucatarii mici

Masa si scaunele nu trebuie reduse la minim – totusi, masa e o piesa esentiala in bucatarie. Poti opta fie pentru o masa din sticla (vizual, ocupa mai putin spatiu), fie pentru una suspendata in perete, care se poate rabata, sau pentru o planseta inclusa in blatul bucatariei, pe care sa-l folosesti doar cand ai nevoie.

Taburetele au avantajul ca ocupa putin spatiu, dar sunt incomode pentru unii. Nu e insa obligatoriu sa le folosesti, chiar daca ai o bucatarie mica. Daca nu-ti plac, alege scaune din plastic transparent sau scaune rabatabile pe care sa le poti depozita daca nu sunt folosite.

Acestea fiind spuse, succes la decoratiuni!

foto: Ray Victor Benitez, ArtAbsinth, nuqui1669, Alexander Petrichenko, Reygerali, planetmakerdesigns.com