Avem cateva idei de amenajare pentru bucatarii mici pe care am vrea sa le impartasim cu voi. Pentru ca nu toti locuim in case mari, din contra, cei mai multi stam in apartamente medii sau de-a dreptul mici. Asa ca e o provocare, o necesitate si o chestie de bun-simt pana la urma sa alegem cele mai bune idei de amenajare pentru bucatarii mici si sa le aplicam cu succes in casele noastre.

Bucatarie alba cu perete negru
Bucatarie alba cu perete negru

Una din cele mai frecvente intrebari pe care le primim de la clientii nostri este:

Care e cea mai potrivita culoare pentru o bucatarie mica?

La prima vedere, ar parea ca albul e castigator cand vine vorba de amenajarea unei bucatarii mici in asa fel incat sa para mai mare. Aparent, asa stau lucrurile. Pentru ca reflecta lumina, albul da senzatia de spatiu mare, aerisit. Perfect adevarat, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne limitam la alb pentru bucatarii mici.

Celelalte culori pot fi folosite cu succes, de asemenea, gasiti mai jos din plin idei de amenajare pentru bucatarii mici negre, gri, cu lemn. Si lista poate continua, imaginatie sa fie!

bucatarie mica alba
Bucatarie mica, alba
Bucatarie mica negru mat cu loc de luat masa
Bucataria proiectata de noi, mica si neagra, cu personalitate puternica

Cum sa folosesc mai eficient spatiul intr-o bucatarie mica?

Mai important decat culoarea, insa, este folosirea eficienta a spatiului. Aici lucrurile pot scapa de sub control. Din fericire, exista mici trucuri care ne ajuta sa utilizam optim spatiul mic al bucatariei, astfel incat sa obtinem un spatiu organizat, aerisit si placut.

Bucatarie mica shaker gri deschis
Bucatarie mica shaker gri deschis
Bucatarie shaker alba cu plita crem
Bucatarie mica alba, stil shaker, cu plita

Elimina dezordinea

Inamicul nr. 1 al spatiilor mici este dezordinea, asa ca organizeaza perimetrul bucatariei cat mai riguros posibil. Fiecare lucru la locul lui, fara aglomerari de obiecte si fara gramezi de ustensile. Exista atatea separatoare de sertare, dozatoare, cutii si cutiute care fac din organizare floare la ureche, ca n-ai nicio scuza sa nu tii ordine.

Idei de amenajare pentru bucatarii mici culori
Bucatarie mica neagra
Bucatarie mica alba cu spatiu de luat masa
Bucatarie mica, alba, cu spatiu de luat masa

Ilumineaza inteligent

Iluminatul insuficient ori prost amplasat da impresia ca spatiul e mai mic decat in realitate. Asa ca e important ca o bucatarie, in special una mica, sa fie bine iluminata.

Mai jos, una din bucatariile proiectate de noi. Iluminatul e integrat in corpurile superioare:

Bucatarii mici iluminat pe blat
Una din bucatariile proiectate de noi, cu iluminat integrat in corpurile superioare

Du-te pe verticala

Daca pe orizontala nu poti sa te intinzi, foloseste din plin spatiul pe verticala. Este ceea ce am facut noi la unul din proiectele noastre, cu o bucatarie minuscula, sub 2 metri liniari cu tot cu frigider incorporat. Am mers cu corpurile superioare pana in tavan, asa incat sa folosim la maxim spatiul de depozitare disponibil. Am obtinut astfel o bucatarie perfect functionala si in acelasi timp foarte simpatica.

Subtiaza

Un alt truc ca sa dai impresia de spatiu mai mare cand ai putini metri patrati la dispozitie e sa subtiezi tot ce se poate. Prefera scaunele cu cadre metalice subtiri in locul celor butucanoase. Evita mesele cu picioare groase ori chiar corpurile de iluminat grele, care par ca acopera tot spatiul dintre mobile.

Bucatarie gri mat lemn loc de luat masa
Bucatarie mica gri mat si lemn, subtire & inalta
Bucatarie mica gri deschis cu gresie model
Bucatarie mica & gresie cu model

Mai multe idei de amenajare pentru bucatarii mici avem aici.

foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9