Interioare in dungi: pot sa spui orice despre ele, dar nu ca trec neobservate. Daca e un numitor comun pentru toate amenajarile interioare care folosesc linii verticale ori orizontale, acela e coeficientul de senzational: mai mic sau mai mare, cert e ca interioarele dungate nu pot fi trecute usor cu vederea.

Dungile creeaza efecte vizuale puternice, chiar si atunci cand sunt folosite in combinatii extrem de simple de culori si fara alte modele in jur care sa complice designul:

Interioare in dungi

Fie ca sunt folosite pe portiuni mici din camera, la anumite elemente de decor, sau pe dimensiuni mari – ca de exemplu pentru decorarea unui perete – dungile umplu vizual spatiile. Vor centra imediat privirile asupra spatiului pe care il ocupa si pot eclipsa celelalte elemente de decor din camera. De aceea, dungile trebuie folosite cu masura si in combinatii echilibrate:

Interioare in dungi

Interioare in dungi

Interioare in dungi

Dungile verticale subliniaza inaltimea unei camere si sunt folosite mai ales in spatii cu tavane joase. Dungile orizontale creeaza impresia de adancime si pot fi folosite pentru a mari vizual o camera de dimensiuni mici.

Pentru ca efectele mentionate sa fie maxime, se recomanda folosirea dungilor pe anumiti pereti ai camerei. Daca, din contra, se foloseste un model dungat care se continua de pe tavan pe unul din pereti, de exemplu, camera pierde din inaltime si pare mai scunda decat e in realitate. Nu ca asta ar fi neaparat un lucru rau, dar trebuie sa tii cont de acest aspect daca nu vrei sa creezi impresia sus-mentionata.

Interioare in dungi

Interioare in dungi

Efectele vizuale create de modelele cu dungi variaza si in functie de dimensiunea acestora. Astfel, dungile subtiri, cu distante mici intre ele se potrivesc atunci cand vrei sa creezi un interior elegant si sobru. Impresia e accentuata daca se folosesc dungi in culori deschise (alb, galben, crem) pe fonduri inchise sau variatii ale aceleiasi culori: dungi in negru lucios pe un fond de negru mat; nuanta deschisa pe nuanta inchisa etc.

Interioare in dungi

Dungile late sunt potrivite decorurilor ceva mai neoficiale: dormitor, camera de zi, baie, camera copilului etc.

De mentionat si ca, folosite in partea de jos a camerei (podea, covor), dungile atrag privirile in aceasta zona si invers. Folosite in partea superioara a camerei, fixeaza privirile spre tavan sau spre jumatatea de sus a spatiului.

Interioare in dungi

Interioare in dungi

Decoruri din cele mai diverse pot fi create folosind dungi. Acestea adauga o nota de jovialitate si extravaganta spatiilor si pot schimba radical modul in care arata o camera.

Practic, dungile pot fi integrate celor mai diverse stiluri de amenajare, de la minimalist, la eclectic, clasic, retro etc.

Mai jos, o amenajare in stil clasic unde dungile verticale aduc note de prospetime si eleganta. E creat astfel un echilibru intre liniile verticale de pe fundal si contururile cu forme curbe ale mobilierului:

Interioare in dungi

Dungile pot fi utilizate si pentru a crea texturi sau pentru a sugera miscarea:

Interioare in dungi

Jocul de nuante si modul de dispunere al dungilor creeaza impresia de perete texturat:

Interioare in dungi

Dungile pot fi folosite in combinatie cu alte modele: de fapt, chiar e recomandat ca langa un model in dungi sa se afle un altul complet diferit. Floral, geometric, abstract, organic, modelul alaturat va crea un contrast puternic cu ritmicitatea dungilor, ceea ce va adauga camerei puncte de interes:

Interioare in dungi

Dungile foarte late nu incarca inutil camera si aduc o nota de originalitate si supriza decorului:

Interioare in dungi

Folosite adesea in designul interior contemporan, dungile bicolore in perechea alb-negru pot fi adaptate celor mai diverse stiluri si in potriviri cromatice extrem de interesante:

Interioare in dungi

Cum spuneam mai sus, dungile devin imediat vedetele camerei. Care e primul lucru pe care il observi in camera de mai jos? Mobila? Nici vorba. Primul lucru de care se agata privirea e peretele cu desen in dungi. Se agata si acolo ramane, mai ales daca modelul e unul mai putin obisnuit:

Interioare in dungi

foto: 1, 2, 3, 4