Arhitectura moderna nu e straina de influente din alte perioade, ba chiar din contra: imprumuta si reinterpreteaza sensuri, integrandu-le unui intreg. Pe de alta parte, arhitectura e folosita, uneori, ca pretext pentru evadarea dintr-un timp anume.

In cazul nostru, evadarea din glorioasa noastra epoca prezenta, cu stresul si oboselile ei, cu permanenta hartuiala tehnologica si cu suprasolicitarea nervoasa care ne oboseste simturile.

Arhitectura moderna

Arhitectura moderna

De ce spunem ca arhitectura e folosita ca pretext pentru evadare? Pentru ca este in masura sa creeze forme care sa separe doua moduri de viata – mai mult decat orice alta arta, poate, arhitectura e capabila sa produca o ruptura de context. Cum e si casa despre care vorbim acum: fie ca esti in afara sau inauntru, te proiecteaza intr-o perioada demult trecuta. Nu e o locuinta pentru traiul de zi cu zi – asa cum a fost gandita, nu raspunde nevoii de confort pe care majoritatea dintre noi o avem.

Nu e o casa comoda, daca prin asta intelegi fire invizibile de internet, telefoane in fiecare camera, tehnologii sofisticate menite sa faca in locul nostru tot felul de treburi. Dar e o casa care te readuce cu picioarele pe pamant – si la propriu, si la figurat.

Arhitectura moderna

Arhitectura moderna

Arhitectura moderna

E construita in mijlocul unui teren deloc civilizat: cu plante de tot felul, copaci, verdeata. Fatadele sunt aspre si de o frumusete bruta, cu pereti acoperiti in lut si nuante intunecate de lemn. O trecere brusca de la peisajul urban, cu sticla, otel si beton in cantitati industriale. Iar trecerea aceasta devine terapeutica pe masura ce inaintezi pe coridoarele neslefuite ale casei si calci pe lespezi de piatra bruta:

Arhitectura moderna

Arhitectura moderna

Arhitectura moderna

De ce avem nevoie si de asa ceva in peisajul nostru super-tehnologizat, super-ferchezuit, neted si fara imperfectiuni? Tocmai pentru ca o revenire printre forme, texturi si asperitati brute e o experienta vindecatoare.

Arhitectura moderna

foto