Cine si-ar face o casa neagra? Sa vedem: daca nu stai la tropice sau in regiuni unde temperaturile in timpul verii ating valori infricosatoare, daca vrei o casa care sa arate altfel decat restul, daca iti place jocul de texturi si materiale diferite, atunci casa neagra e o varianta care sta in picioare.

Locuinta despre care vorbim are mai multe fete: negre, de piatra, cu lemn si cu sticla, de unde si aspectul sau surprinzator cand o privesti din unghiuri diferite.

Casa neagra

Casa neagra

Fatadele deloc pretentioase sunt extrem de interesante prin variatia culorilor si a materialelor. Se contureaza elegant si se desprind de peisajul din jur, fara a strica totusi armonia locului.

Daca in alte cazuri, casele se doresc a fi perfect camuflate in natura, in cazul de fata, locuinta se delimiteaza clar de ceea ce o inconjoara. Ce e interesant, e ca ansamblul reuseste sa se faca remarcat nu prin interventii fanteziste, grandioase sau extravagante, ci prin combinarea ingenioasa a materialelor de constructie. Nimic tipator la aceasta cladire dominata de echilibre si simetrii atent calculate, ce au rolul de a scoate in evidenta frumusetea materiei din care e facuta.

Casa neagra

Casa neagra

Si pe buna dreptate: o casa ar trebui nu doar sa creeze forme frumoase, ci si sa sublinieze frumusetea inerenta a materialelor din care a fost ridicata. Iar daca e sa vorbim de piatra, trebuie sa recunoastem ca modul in care e incadrat materialul in cladire e exceptional. Conturand zonele de piatra cu nuante inchise, de la pamantiu la negru, in functie de lumina, piatra e pusa si mai bine in evidenta – atat ca forma, cat si ca textura, culoare, dimensiune.

Pe de alta parte, notele de sumbru si raceala asociate de regula cu negrul sunt imblanzite prin adaugarea de accente in culori lemnose bland. Rezulta un amestec de eleganta, cu ceva familiar, arhaic si robust.

Arhitectura moderna

Arhitectura moderna

In sfarsit, mixul de materiale e intregit cu o interventie curioasa si, intr-un mod ciudat, extrem de potrivita in context: beton aparent. Ce-i drept, materialul e folosit doar in cantitati mici – ca un condiment al carui rol e sa puna in valoare calitatea celorlalte ingrediente, mai degraba decat sa dea gust puternic mancarii.

Si daca ar fi sa comparam casa neagra cu ceva, atunci am compara-o cu un fel de mancare aromat: combinatie de gusturi dulci, amarui, acrisoare si acidulate, de arome si de texturi.

Arhitectura moderna

Arhitectura moderna

Arhitectura moderna

foto