Ce se intelege prin „amenajari interioare calde”? Destul de simplu: acele amenajari care creeaza ceva mai mult decat niste camere frumoase, ca de revista. Pentru ca o camera poate fi frumoasa, dar fara a transmite mai nimic – nu-ti vine sa locuiesti in ele, desi arata formidabil, ca sa spunem asa. Ori nu par a fi locuibile de oameni normali, cu joburi, copii, vieti normale. Suna cunoscut?

La polul opus sunt acele decoruri in care iti vine sa te muti imediat… daca s-ar putea. Nu pentru ca ar contine cine stie ce minuni, ci pur si simplu pentru ca par facute pentru cineva anume, sunt personale si raspandesc acel aer de intimitate care deosebeste o camera estetica si-atat de una pe care ai putea s-o iubesti.

Sa spunem despre acest tip de amenajari interioare ca sunt calde. Mai jos cateva:

Amenajari interioare

Amenajari interioare

Amenajari interioare

Evident, fiecare designer are secretele prin care insufla viata si personalitate spatiilor. Si evident ca fiecare isi pastreaza cu strasnicie secretele.

Cu toate astea, nu e imposibil de descifrat si desfacut in bucatele fiecare amenajare, pentru a-i descoperi micile detalii care confera caldura – sau macar o parte din ele.

In imaginile de mai sus, camerele par croite pentru o personalitate anume – ceea ce inseamna ca decorurile sunt personale, dar si ca ies putin din tiparul amenajarilor standard, croite parca pentru o tipologie universala, impersonala si destul de rece. Asa ca una din concluzii poate fi aceasta: o amenajare reusita se face nerespectand, pe alocuri, regulile. Da, da, exact! Daca vrei un decor personal, trebuie sa renunti la conformism si sa imprimi decorurilor acel ceva care sa trimita direct la personalitatea proprie si personala.

Cum reusesti asta? Hmmm, aici e imposibil de dat vreo reteta. Fiecare ar trebui sa-si urmeze instinctul  – si sa-l dubleze de ceva sfaturi de la un profesionist.

Mai jos, de exemplu. Ce face camera asta frumoasa? Puritatea materialelor, decoratiunile de calitate, simetriile si potrivirile? Da, si astea. Dar mai ales usorul dezacord dintre elemente: vechi si noi, clasice si ultramoderne, slefuite si brute. Plus contributia personala a locatarilor, care aduce un pic de dezordine necesara pentru a scoate camera din revista si a o repune in viata reala.

Amenajari interioare

La fel si aici:

Amenajari interioare

Iar mai jos avem o banala bucatarie, chiar un colt deloc elegant al ei: bucata de electrocasnice. Si dovada ca pana si aici se poate face ceva frumos, cu un pic de imaginatie si cu multa indrazneala – pentru ca, de regula, nu ti-ar da prin cap sa pui fotografii personale, pop-art si obiecte traditionale langa o masina de spalat! Si totusi…arata bine, dar doar pentru ca intregul decor e alcatuit dupa niste repere personale greu de definit, dar cu atat mai interesante.

Amenajari interioare

Am putea repeta asta la nesfarsit: simplitatea e cea mai sigura cale spre frumos! Am fi zis-o in romana, daca nu suna anapoda: keep it simple! (pastreaz-o simplu?!? pastreaza simplu? hmm…!)

Amenajari interioare

Amenajari interioare

Amenajari interioare

Amenajari interioare

Amenajari interioare

Amenajari interioare

foto