Casa din caramida rosie a fost construita intr-o zona rezidentiala din Zagreb, Croatia, ce relativ recent a iesit din rural si din traditional. De aceea, stilul abordat pentru aceasta cladire se afla undeva la limita dintre nou si vechi, dintre traditie si modern.

Locuinta face parte dintr-un cartier nou, stabilit la iesirea din oras, intr-unul din satele care pana nu demult era populat de cladiri cu puternice influente din arhitectura vernaculara. In prezent, proportia dintre cladirile vechi si noi din zona inclina spre predominanta celor din urma, motiv pentru arhitectul acestei case a ales un stil care sa fie la confluenta dintre prezent si trecut.

Casa din caramida

Casa din caramida

Casa din caramida

Cu toate acestea, prima conditie impusa arhitectilor a fost ca locuinta sa ofere familiei intimitate si sa fereasca interioarele de privirile curiosilor din afara. Pe de alta parte, clientii sunt iubitori de natura si apreciaza casele care au deschideri ample, suprafete vitrate mari si o legatura permanenta cu exteriorul.

Asa ca locuinta trebuia sa raspunda acestor doua deziderate in acelasi timp, fara a compromite niciuna din ele.

Rezultatul a venit destul de repede: constructia a fost orientata spre interiorul curtii, cu fatada principala spre sud, de unde e vizibila gradina si dealurile inverzite.

Casa din caramida

Casa din caramida

Casa din caramida

Casa din caramida

Casa e dispusa pe trei niveluri, dintre care unul la subteran. Acesta este ocupat de un garaj si de camere de serviciu. Urmatorul nivel, parterul, e ocupat de zonele sociale, iar cel de-al doilea de dormitoare. Ca forma, casa imprumuta geometria rigida a constructiilor din marile orase, insa materialul folosit la fatade – caramida rosie – face legatura cu specificul zonei si cu partea de traditie, vechi, familiar.

Casa din caramida

Casa din caramida

Casa din caramida

Casa din caramida

De pe fatade lipsesc orice forme de ornamentatie suplimentare. De altfel, insasi geometria structurii suplineste nevoia de alte elemente  decorative, in timp ce caramida rosie imbraca suficient de bine casa pentru a face inutile orice alte artificii de design.

Casa din caramida rosie din Zagreb este un exemplu bun pentru cum pot fi obtinute maxim de efect estetic si maxim de functionalitate cu un design eficient si cu utilizarea pe cat de simpla, pe atat de inspirata a unor mijloace traditionale de constructie.

Casa din caramida

Casa din caramida

Casa din caramida

foto