Doza de design interior scandinav de azi vine cu propuneri si inspiratie pentru amenajarea holului, dormitorului, livingului si bucatariei – pe scurt, idei pentru toata casa.

Cu ce se mananca amenajarile interioare de inspiratie nordica – despre asta am discutat in articolele precedente. Asa ca trecem direct la atac si analizam fiecare poza pe rand.

Incepem cu biroul de acasa, asa cum il imagineaza suedezii: deloc pretentios, dar amenajat intr-un stil personal inconfundabil, propriu designului interior de inspiratie scandinava. Scaunul, dulapul cu sertare, lampa si ornamentul de pe masa au fost alese in acelasi stil industrial, in vreme ce covorul cu modele traditionale aduce contrastul necesar pentru ca decorul sa capete personalitate:

Design interior scandinav

Bucataria amenajata in stil scandinav e uneori complet alba. Si daca ati vrut vreodata sa stiti cum arata o bucatarie fara corpuri superioare pe un perete, iata un exemplu:

Design interior scandinav

Daca e bucatarie, nu inseamna ca de aici trebuie sa lipseasca obiectele artistice, cu forme deosebite sau cu design elegant – exemplu lampa, masa, tabloul din amenajarea de mai jos:

Design interior scandinav

Dormitorul nu face exeptie de la regula: mult alb. Prezenta din loc in loc a culorilor in nuante tari, indraznete, creeaza fragmentarea de care e nevoie pentru ca spatiile sa capete profunzime, iar camerele sa para mai spatioase. Sa nu uitam ca designul interior scandinav  e cel mai adesea aplicat in locuinte mici si medii, asa ca iluziile optice sunt folosite foarte des pentru optimizarea (cel putin vizuala) a spatiilor.

Design interior scandinav

Design interior scandinav

Peretii-accent pot fi folositi pentru a aduce un element de senzatie intr-o camera, pentru a sublinia o diferenta de adancime – ca mai jos  – sau pentru a marca vizual un spatiu cu o functiune anume.

Design interior scandinav

Atunci cand peretele-accent face contrast puternic cu restul camerei, se poate renunta usor la alte elemente decorative – ca in exemplul de mai jos, unde motivul inflorat si in culoare puternica este suficient pentru a crea „zgomot” in camera – e vorba, bineinteles, de zgomot vizual ce creeaza elementul de surpiza, de „wow” intr-un spatiu:

Design interior scandinavDesign interior scandinav

Petele de culoare creeaza accente si imprima ritm spatiului. Atunci cand se folosesc contraste puternice – ca mai jos, verdele care se distinge imediat in fundalul alb – se obtin amenajari vesele, indraznete si tineresti:
Design interior scandinav

…iar cand sunt create contraste mai moi, cum ar fi cele dintre doua nuante calde ori neutre – in exemplul de mai jos – se obtin amenajari cu linie clasica si o anume eleganta romantica:

Design interior scandinav

Design interior scandinav

Design interior scandinav

Trecem la hol – un exemplu de amenajare scandinava cu scara frumos vopsita si folosita ca suport de haine. Dar mai e ceva interesant aici: corpul de depozitare din perete.

Daca dulapul a avut vreodata usa, eliminarea acesteia a fost o decizie binevenita. Nu numai din motive practice: usa mai mult ar fi incurcat intr-un spatiu asa mic. Ci si / mai ales din motive estetice: spatiul de depozitare arata exeptional cu peretii tapetati in culoare contrastanta si cu politele care expun ca intr-o galerie de arta obiectele.

Design interior scandinav

Ajungem, in sfarsit, in living. De regula, acest spatiu e amenajat pentru a fi folosit de toata familia, asa ca aici apar obiecte de tot felul si mai ales amestecuri indraznete de culori:

Design interior scandinav

Design interior scandinav

foto