Se vorbeste din ce in ce mai des despre amenajari interioare eco, si pe buna dreptate. Cu atata poluare in jur, macar acasa sa iti creezi un mediu sanatos si curat. Iata mai jos cateva sfaturi pentru amenajarea eco a casei:

Plante pentru un design interior verde si sanatos

Stim cu totii ca plantele absorb dioxidul de carbon si elimina oxigen, iar asta inseamna ca purifica aerul din camera. In plus, actioneaza ca un filtru cu chimicalele emise de diverse substante si materiale din casa: din mobila ori din detergenti, de exemplu.

Iar in ce priveste partea estetica, plantele creeaza un decor minunat si se potrivesc in orice incapere.

Design interior
Amenajari interioare eco

Lumina naturala din belsug

Ca sa economisesti energia electrica, renunta la draperii sau jaluzele si foloseste din plin lumina soarelui.

Luminozitatea camerei poate fi crescuta si prin amplasarea unor oglinzi in anumite puncte ale camerei sau prin renuntarea la mobila masiva, inchisa la culoare si bogat decorata.

Amenajari interioare eco
Design interior modern

Foloseste materiale naturale si organice

O cantitate insemnata de alergeni si chimicale sunt emise de materialele din care sunt confectionate husele, mobila, perdelele etc. PVC-ul, placile din fibre lemnoase, materialele sintetice ca poliesterul emit substante nocive care in timp iti pot deregla sanatatea.

Ca alternativa, poti folosi materiale naturale: in, lemn, bumbac, ceramica. Mai putin plastic si mai multe materiale organice!

Amenajari interioare eco
Amenajari interioare eco

Becuri economice

Bineinteles, din lista nu putea lipsi sfatul de a folosi becuri economice eficiente.

Alege produse cu continut redus de COV

COV e prescurtarea de la “componente organice volatile”. Acestea sunt chimicale organice care se tranforma in vapori la temperaturi mici – de exemplu, la temperatura camerei. Formaldehida, de exemplu, face parte din categoria substantelor COV.

COV mai sunt majoritatea substantelor odorizante folosite la parfumurile de camera sau in detergenti, cosmetice, balsam de rufe. Daca miroase frumos, e foarte posibil sa nu fie deloc bun pentru sanatate!

Alternative:

– renunta la balsamul de rufe

– cumpara detergenti neparfumati sau cu cantitate mica de parfum

– foloseste cosmetice fara parfum artificial (inclusiv sapun, sampon, gel de dus)

– foloseste solutii de curatat facute din materii naturale: cu otet, bicarbonat de sodiu, sare etc.

– foloseste vopsea eco

Amenajari interioare eco
Amenajare bucatarii mici

Ferestre inteligente

In aceasta categorie intra si termopanul, care ajuta la reglarea temperaturii in interior si limiteaza pierderile de caldura.

Amenajari interioare eco

Umpluturi organice

Pentru perne, canapele, saltele, pilote foloseste umpluturi organice: lana sau puf, de pilda. Acestea nu emit substante nocive si nu sunt pe placul acarienilor.

Amenajari interioare eco
Design interior modern
foto: 12, 3