Aceasta casa din prefabricate a fost construita avand in minte cateva repere foarte precise: trebuia sa fie adaptabila, sustenabila, rational raportata la imprejurimi, durabila si economica.

Majoritatea criteriilor enumerate mai sus sunt destul de clare – ceva mai obscur e dezideratul „rational raportata la imprejurimi”, dar il lamurim imediat. 🙂

Asadar: casa se cerea inteligent proportionata, astfel incat sa nu para nici ca un magar intre oi – sau ca un palat in desert. Totuna, pentru ca impresia ar fi fost aceeasi: de lipsa de adaptare a constructiei la imprejurimi – chestie extrem de importanta, pe care multi uita s-o aplice, de unde si multimea de case care par total anapoda puse in context.

Ce inseamna, de fapt, inteligent proportionata? Nici prea mare, nici prea mica, nici prea inalta, nici prea joasa relativ la elementele naturale din sit.

Casa din prefabricate

Casa din prefabricate

Evident, nici macar nu merita sa se ridice pretentia de a se construi aici un mastodont plin de zorzoane sau o vila chic, cocheta si delicata. Formula cea mai fericita a fost propusa de arhitectii de la o2, care au gasit o solutie extem de eficienta de umplere a spatiului destinat casei, fara sa deranjeze prea mult peisajul din jur. Si fara sa creeze o ruptura intre cadrul natural si cel artificial.

De asemenea, si ca dimensiuni, casa pare potrivita in context: acopera aproxomativ 125 mp, cu tot cu terasele neacoperite, adica nu e nici prea-prea, nici foarte-foarte din acest punct de vedere.

Intreaga constructie se sprijina pe o platforma sustinuta de coloane de otel, astfel incat la ridicarea casei nu a fost nevoie sa se intervina asupra terenului acoperit cu formatiuni de roci.

Casa din prefabricate

Casa din prefabricate

Casa din prefabricate

Casa din prefabricate

Structura casei e formata din bare de otel prefabricate. Acestea au fost asamblate fie la fata locului, fie separat – cum e cazul salii de baie, care serveste in acelasi timp si drept camera tehnica si care a trebuit sa fie compusa ca un modul, asamblat in afara sitului.

Restul cladirii a fost construit prin imbinarea pieselor, in aproximativ o luna. Pentru interioare, finisaje si fineturi au fost necesare alte patru saptamani de munca, insa in principiu, casa a fost gata in timp record.

Casa din prefabricate

Casa din prefabricate

Casa din prefabricate

Autonomia si sustenabilitatea casei sunt asigurate prin integrarea sistemelor de energie alternativa. Acestea capteaza energia si ofera in schimb electricitate, incalzesc apa si aduc caldura in interioare.

Costurile de constructie si transport pentru materiale au fost micsorate, din moment ce casa a fost adusa bucata cu bucata si asamblata pe loc, dupa o schema existenta.

Ca sa continuam in cheie eco, mai trebuie spus ca majoritatea materialelor folosite atat la constructia exterioarelor, cat si la realizarea interioarelor au un nivel scazut de COV – componente organice volatile, adica substante poluante, nocive pentru om si pentru mediu. Am vorbit despre ele mai pe larg aici.

Ce ne-a placut la ea? Ca e desteapta, cu o infatisare extrem de interesanta, iar ca proportii si ca design general, foarte echilibrata. Nimic din exterior sau din interior nu tipa dupa lux – elementele de constructie, ca si elementele de decor, sunt foarte bine adaptate la sit – ceea ce e un lucru admirabil, cu atatea constructii care par sa sfideze locurile pe care sunt ridicate.

In sfarsit, e o casa echilibrata pentru ca reuneste designul eficient, cu estetica si cu functionalitatea, perfect in spiritul secolului XXI!

Casa din prefabricate

Casa din prefabricate

Casa din prefabricate

foto