Cand e limitata arhitectura de buget si de spatiu? De cele mai multe ori. Dar nu intotdeauna rezultatele sunt demne de lauda. In cazul de fata, insa, ignoram exemplele negative si ne concentram pe unul pozitiv – o casa mica, simpla, ridicata cu bani putini, dar frumoasa si echilibrata. Ca sa demonstram ca nu bugetul dicteaza bunul gust, nici nu-l conditioneaza, nici nu-l micsoreaza.

Asadar, casa despre care vorbim a fost ridicata intr-un spatiu destul de restrans, intr-un cartier rezidential din California.

Asa cum am mentionat mai sus, proprietarii n-au avut un buget prea generos la dispozitie, in schimb au dorit o casa eficienta din toate punctele de vedere: costuri, materiale, functiuni.

Arhitectura

Arhitectura

Ce a rezultat din munca arhitectilor de la Feldman Architecture este o structura moderna, sustenabila si desteapta, extrem de practica, dar si estetica. Reuseste sa raspunda perfect nevoilor unei familii tinere cu doi copii mici si este construita in jurul ideii de simplitate eficienta.

Unul din pricinpiile cheie folosite la constructie este legatura permanenta cu exteriorul. La prima vedere, casa pare inca una din acele structuri cubice, o cutie de beton cu ferestre mari. La o privire mai atenta, insa, se observa organizarea pe spatii care comunica facil intre ele. Parterul e compus dintr-un living care se deschide total spre exterior gratie usilor glisante ce prelungesc astfel spatiul util – verdanda se continua astfel firesc in camera de zi sau invers.

La randul sau, livingul comunica usor cu camerele de la etaj – dormitoarele, care se deschid spre terasele verzi.

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

Fatadele sunt construite din jocul formelor geometrice. Liniile orizontale care ornamenteaza fatadele au, in primul rand, scopuri functionale extrem de precise: ajuta la reglarea intensitatii luminii si formeaza o bariera cu rol in reglarea temperaturii la interior. In rest, nimic excesiv nu incarca fatadele – sunt frumoase tocmai pentru ca sunt simple si curate.

Nici interioarele nu fac abuz de decoratiuni sau de artificii de design. Spatii deschise ample, inalt functionale, estetice. Dovada ca frumusetea poate fi construita prin combinatii fericite de materiale, culori, forme si texturi.

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

foto