Corian de la DuPont este un material solid folosit in designul de interior si de exterior pentru placarea suprafetelor sau pentru realizarea diferitelor obiecte de uz cotidian.

Este compus dintr-un amestec de minerale naturale (2/3), rasini acrilice (1/3) si pigmenti netoxici, rezultatul fiind un material dur, neporos si omogen cu gama larga de intrebuintare.

Culorile Corian

In designul de interior, Corianul se foloseste cu precadere la realizarea blaturilor de bucatarie. Structura sa neporoasa, care nu permite inflitrarea lichidelor in structura materialului, il fac ideal pentru folosirea ca suprafata de lucru. In plus, este netoxic si usor de curatat, are durata de viata foarte lunga si necesita eforturi minime de intretinere (lustruire la anumite intervale de timp).

E disponibil intr-o gama larga de culori – peste 100 de nuante si modele, de la culori solide, la placi transparente sau cu aspect marmorat.

Spre deosebire de marmura sau granit, din Corian se pot realiza piese de mobilier cu forme curbe – blaturi, chiuvete, cazi de baie.

Corian de la DuPont

Corian de laDuPont

De altfel, ca material pentru mobilierul de baie, Corianul este o alegere ideala: rezista extrem de bine la temperaturi ridicate, la abur si la umezeala. Poate fi modelat in diverse forme si inclus in mobilierul de lemn sau prezent ca atare, independent de alte corpuri:

Corian de la DuPont

Blaturile de bucatarie din Corian sunt foarte igienice datorita structurii neporoase. Din acest motiv, Corianul este folosit si la placarea suprafetelor de lucru din cabinetele medicale. Ramanand insa in zona amenajarilor interioare, merita mentionat faptul ca din Corian se fac blaturi de bucatarie care arata senzational:

Corian de la DuPont
Corian de la DuPont
Corian de la DuPont
Corian de la DuPont
Corian de la DuPont

Tot in zona amenajarilor, Corianul incepe sa fie folosit si pentru realizarea unor corpuri de mobilier independente: ca de exemplu mese.

Corian de la DuPont
Corian de la DuPont
Corian de la DuPont

O receptie din Corian poate fi modelata in forme curbe, ca in exemplul de mai jos:

Corian de la DuPont

Evident, materialul e folosit si pentru realizarea unor piese decorative –  mai jos, un suport de iluminat din Corian:

Corian de la DuPont

Chiar daca nu un material de lucru clasic pentru artisti, unii il folosesc pentru a crea opere de arta contemporane:

Corian de la DuPont

Ca material de constructie, Corianul a fost folosit la realizarea scarilor interioare:

Corian de la DuPont

Am enumerat doar cateva din utilizarile Corianului. Acesta este folosit pe scara tot mai larga – se fac balustrade si stalpi decorativi din Corian, placari exterioare si interioare, chiar si monumente. Obiecte de Corian au ajuns si la muzee din lume: in Milano, Africa de Sud, Londra.

In SUA e moda confectionarii pietrelor funerare din Corian – ce-i drept, deocamdata doar in cimitirele pentru animale, dar in viitor, cine stie? Poate vom renunta la crucea de marmura in favoarea crucii din Corian.

In orice caz, aria de utilizare a acestui material versatil si durabil este extrem de larga – asa ca nu ne-ar mira daca in cativa ani am vedea Corian la orice colt de strada.

foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10