Cand folosesti verde la amenajari interioare? Cand vrei sa dai camerei un aer proaspat, elegant, minimalist, clasic, romantic sau optimist? Sau toate la un loc?

Verdele este o culoare asociata in primul rand cu natura, cu frunzisul si iarba. Exprima prospetime, tinerete, optimism atunci cand este folosit in nuante vii, sau eleganta si sobrietate atunci cand se utilizeaza tente inchise de verde. Despre diversele fete ale verdelui si cum poti fi combinate nuante de verde pentru crearea unor decoruri armonioase vom vorbi si noi aici.

Verde la amenajari interioare

Atunci cand vrei sa folosesti verde la amenajari interioare, prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui este: ce anume vreau sa transmita camera?

Daca vrei sa creezi un decor primitor, cald si familiar pentru living, de exemplu, atunci opteaza pentru nuante pastelate de verde. Acestea au un efect linistitor asupra psihicului, amplifica luminozitatea camerelor si creeaza o atmosfera de calm si relaxare.

Daca vrei un decor de o eleganta sobra, o amenajare in linii clasice, atunci alege mai degraba tonurile de verde inchis.

Verde-lime – cunoscut la noi mai degraba sub numele foarte sugestiv de „verde praz” – e o culoare energica ce umple spatiile de  lumina. Poate fi folosita la amenajarea bucatariilor, dar si a bailor sau a livingului – atentie, insa, la cantitate: prea mult verde in aceasta nuanta creeaza decoruri tipatoare si obositoare.

Sa vedem cateva exemple reusite de amenajari interioare moderne in care se folosesc diverse nuante de verde si in proportii variabile.

Camera de mai jos foloseste verdele pentru a crea accente – puncte de interes care capteaza privirea si completeaza o schema cromatica. Decorul de o eleganta sobra este astfel inviorat prin aparitia petelor de culoare in nuante vii: galben deschis si verde, ambele apropiate ca intensitate. Ele dau camerei un aer tineresc si jovial si imprima un ritm alert decorului.

Verde la amenajari interioare

Iata mai jos cum poate fi imprimat un aer de contemporaneitate unui decor clasic. Chiar daca mobilierul este de pe vremea bunicii, verdele crud aduce cantitatea de modernism si tinerete necesare pentru ca aceasta amenajare sa fie in ton cu vremurile in care traim. De observat ca pentru redecorarea in stil contemporan a acestei camere, eforturile au fost minime: cateva decoratiuni in culori aprinse, si intreaga incapere capata un cu totul alt aspect!

Verde la amenajari interioare

Tonurile de verde pastelat se potrivesc incaperilor mari, foarte bine luminate, ca cea de mai jos:

Verde la amenajari interioaresursa foto

O baie verde amenajata in combinatie cu mobila de culoare inchisa. Creeaza senzatia de spatiu marit, de prospetime si de igiena:

Verde la amenajari interioare

Bucatariile verzi sunt pur si simplu delicioase! Pentru ca verdele merge foarte bine cu aluminiul sau otelul folosit la electrocasnice, combinatia da rezultate extrem de reusite, ca in amenajarea de mai jos:

Verde la amenajari interioare

Mobila de culoare verde e cel mai bine scoasa in evidenta prin suprapunerea pe un fundal intr-o singura culoare. In acest fel, accentul va cadea pe elementele de mobilier si pe decoratiuni, iar privirea va fi centrata spre acele parti ale camerei semnalizate prin jocul culorilor.

Verde la amenajari interioare

Cei mai indrazneti pot alege verdele pentru decorarea peretilor. Jocul de contraste si suprapuneri de culori e maxim:

Verde la amenajari interioare
Verde la amenajari interioare

O amenajare clasica, ce utilizeaza subtil jocul de culori pastelate pentru crearea unei ambiante calde si familiare:

Verde la amenajari interioare
Verde la amenajari interioare

Combinatie de texturi, tonuri si forme diferite pentru crearea unei amenajari moderne. Verdele aprins sparge monotonia culorilor in nuante pamantii si aduce o nota de exploziv si de dinamism intregului decor. Amenajarea e spectaculoasa, indrazneata si cu siguranta greu de uitat:

Verde la amenajari interioare

Inca un decor memorabil realizat folosind verdele – de data aceasta, verdele plantelor. Peretii vii sunt tot mai des intalniti in casele celor care iau in serios termenul de „casa eco”.

Zona tapetata de plante constituie elementul-surpriza al camerei si transforma radical acest decor minimalist:

Verde la amenajari interioare

La sfarsit, o amenajare care foloseste combinatia rosu-verde pentru rezultate spectaculoase:

Amenajari interioare