In arhitectura moderna, aparentele sunt de multe ori inselatoare. Fatade simple ascund interioare sofisticate, blocuri de beton protejeaza gradini luxuriante sau curti vaste.

De altfel, arhitectura moderna se foloseste la maxim de puterea contrastelor: linii simple creeaza forme complexe, simetrii si asimetrii farmeca ochiul si incarca locurile de semnificatie.

Arhitectura moderna
Arhitectura moderna

Ansamblul arhitectural se dezvaluie treptat in toata splendoarea sa, pe masura ce privirea trece dincolo de zidurile puse intre camin si lume. De altfel, acesta este si cazul constructiei despre care vorbim aici: linii rigide creeaza un ansamblu care ascunde interioare bogate si integreaza elemente naturale intr-un intreg care doar aparent comunica excesiv cu exteriorul.

Asezata in plina strada, fara ziduri care sa delimiteze constructia de zona comunitara, casa-palnie, asa cum a fost numita de creatorii sai, Lambrianou Koutsolambros Architects, se inchide treptat privirilor din afara.

Arhitectura moderna
Arhitectura moderna
Arhitectura moderna

Ce-i drept, fatada dinspre strada e facuta pentru a fi admirata: jocul de volume se bazeaza pe alternarea formelor geometrice dispuse asimetric. Masculinitatea liniilor drepte care se intretaie si dau forta fatadei e imblanzita de candoarea cercurilor care inlesnesc comunicarea dintre interior si exterior. Lumina trece nestingherita prin ele, creand jocuri de lumini si proiectand cladirea pe fundalul cerului intunecat. Cu siguranta, fatada a fost gandita ca un spectacol: sa capteze privirile si sa trezeasca interesul.

Arhitectura moderna
Arhitectura moderna
Arhitectura moderna

Trecand de partea exterioara a cladirii, casa se dezvaluie in ansamblul sau. In curtea din spate, gradina – deocamdata de mici proportii – e adevaratul centru al casei. Aici, activitatile se desfasoara nestingherite de privirile din afara – pentru ca, de altfel, asta e si rostul casei: sa protejeze.

Un alt joc de forme si volume se desfasoara si in partea ascunsa fata de exterior, de data aceasta strict pentru locatarii sai. Fiind un spatiu destinat exclusiv celor de-ai casei, zonele de intimitate sunt delimitate precis: prin pereti care se interpun intre curte si strada, pe de o parte, si prin spatii de locuit orientate spre gradina, pe de alta parte.

Asadar, de ce se numeste „casa palnie”? Tocmai pentru ca limiteaza treptat patrunderea privirii in interior, in acelasi timp lasand la vedere doar atat cat e necesar.

Arhitectura moderna
Arhitectura moderna