Rosu la amenajari interioare e o alegere indrazneata, care vorbeste de pasiune, exuberanta, dar si de senzualitate ori dominanta.

Rosu este o culoare foarte puternica – de fapt, este una din cele mai puternice culori din spectrul vizual si are efecte pe masura asupra psihicului uman. Daca pe tauri rosul ii infurie, si cu noi se intampla cam acelasi lucru: presiunea sanguina creste, sangele ne circula mai repede prin vene, activitatea cerebrala cunoaste de asemenea o accelerare. Rosul ne anima la propriu.

Rosu la amenajari interioare

De aceea este folosit adesea ca dominanta cromatica in salile de sport si aproape deloc in spitale.

Rosul mai are un efect destul de putin cunoscut: ne mareste pofta de mancare. Asa ca daca esti intr-o permanenta cura de slabire, evita sa-ti decorezi bucataria cu prea mult rosu. Alege, in schimb, sa pui ici si colo pete de culoare care sa anime incaperea:

Rosu la amenajari interioare

In general, e de evitat colorarea in rosu a camerelor, mai ales daca e vorba de spatii mici, pentru ca le micsoreaza vizual.

Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand rosul e folosit impreuna cu alte culori, in proportii inegale, ca dominanta sau ca accent:

Rosu la amenajari interioare
Rosu la amenajari interioare
Rosu la amenajari interioare

Pereti rosii: un perete rosu va domina incaperea. Imagineaza-ti ce se intampla cand vopsesti toti peretii asa. In primul rand camera va deveni apasatoare, dat fiind ca folosit in cantitati mari, rosul irita si creeaza disconfort psihic.

Cea mai buna alegere e vopsirea unui singur perete in rosu. In acest fel, camera va castiga in profunzime. Decorul poate fi echilibrat daca se adauga combinatiei culori pastelate sau neutre. De asemenea, lumina trebuie aleasa cu atentie: de preferinta, spoturi cu lumina difuza si calda.

Rosu la amenajari interioare
Rosu la amenajari interioare
Rosu la amenajari interioare

 

Cel mai adesea, rosul e folosit pentru a crea accente de culoare. Mici piese de decor, perne sau textile, obiecte din ceramica, draperii sau covoare rosii pot fi integrate cu succes decorurilor in orice stil.

Fiind o culoare puternica, nu e nevoie sa pui prea multe accente de rosu – acestea vor iesi in evidenta imediat, indiferent de proportia lor in camera. Asa ca foloseste rosu atunci cand vrei sa imprimi camerei un ritm, o anume incisivitate.

Rosu la amenajari interioare

Mobila rosie: cu siguranta, unul din cele mai indraznete moduri de a folosi rosu la amenajari interioare. Mobila rosie e remarcata imediat si pune intr-un con de umbra toate celelalte elemente de decor dintr-o camera. De aceea, atunci cand vrei sa creezi un decor elegant, echilibrat si clasic, tine cont ca rosul sa nu intre in conflict cu celelalte elemente de design.

Asta inseamna ca in acelasi spatiu sa nu folosesti mult rosu alaturi de modele indraznete, texturi pronuntate, culori la fel de puternice. Daca vrei ca rosul sa fie remarcat, atunci permite-i sa iasa in fata si nu aglomera decorul.

Rosu la amenajari interioare
Rosu la amenajari interioare
foto: 1, 2