Nu-si propune sa raspunda la intrebarea ‘ce-a fost mai intai, oul sau gaina’, dar cu siguranta, daca vorbim de design de restaurant, The Crack raspunde unor cerinte mai subtile, in esenta subsumate capitolului mai amplu al esteticului.
La origine, un loc unde oamenii vin sa manance si sa bea cafea, localul The Crack din Bangkok si-a upgradat personalitatea adaugandu-si aceasta noua infatisare si, strans legat de acest aspect, un nou nume. De altfel, nu stim care idee a fost prima: de a numi localul asa cum se numeste, sau de a concepe un plan de design care sa reflecte numele, foarte sugestiv de altfel.
Pentru ca lucrurile au stat in felul urmator: niste oameni, angajati ai restaurantului, au facut niste vafe (sau waffle, cum va suna mai cunoscut) foarte crocante care, atunci cand erau taiate, produceau niste sunete: poc-poc, crac-crac. De unde si numele.
Ceva mai tarziu, firma de arhitectura & design p/s/d (party/space/desgin) a fost angajata sa gaseasca o fata urbana restaurantului. Sa-i dea o infatisare, sa-l aranjeze frumos la interior. Poate ‘crack’ le-a sunat ca un nou inceput, ca atunci cand puiul sparge coaja oului si iese la lumina. Si uite-asa s-a ajuns aici: The Crack, un restaurant care nu e specializat in produse din pui, asa cum poate ai fi tentat sa crezi, ci e un loc care trebuie, ar trebui sa-ti inspire energia exploziva a inceputurilor. Coaja care se sparge, gheata care se crapa, in sfarsit, totul legat de nou – ce poate fi mai nou decat un pui pe jumatate iesit din oul sau?
Acum, legat strict de design, ne-a placut ca ideea aceasta, leitmotivul „crack”, nu e repetat pana la greata si in cele mai evidente moduri de-a lungul si de-a latul restaurantului. Da, fatada duce gandul la muchiile colturoase si unghiulare ale unei coji de ou, dar lucrurile sunt pastrate totusi la un nivel moderat. „Sugereaza” ar fi cuvantul.
Ne-a placut cum au gandit arhitectii sa puna firma restaurantului – pe doua fatade, cu a-ul din mijloc pliat pe cele doua ziduri care se intalnesc in unghi drept.
Interioarele au design curat, atmosfera e relaxata. Nici aici lucrurile nu mizeaza suparator pe ideea de ou, pui, coaja etc.
Diavolul sta in detalii. Sau puiul sta in detalii? In orice caz, a lasat urme pe fatada:
Ne-au placut manerele:
Alt detaliu care ni s-a parut foarte inspirat si deloc tipator:
foto via Contemporist.com