Sa vorbim despre cum obtii amenajari interioare clasice fara sa cazi in desuetudine. Asta, pentru ca stilul clasic e unul extrem de capricios: aplicat cu masura in designul de interior, poate avea rezultate exceptionale, dar de multe ori e utilizat abuziv si cu rezultate dezamagitoare.

De ce? Pentru ca stilul clasic presupune abundenta elementelor de design, in comparatie cu stilul minimalist, unde domina planurile deshise si mai degraba goale. De aceea, poate fi destul de greu sa gasesti o formula echilibrata, cu un numar optim de decoratiuni, culori, modele, texturi.

Amenajari interioare clasiceAmenajari interioare clasice

 

Pe de alta parte, clasicismul poate fi exprimat si altfel decat prin abundenta detaliilor de design. In acest punct, amenajarile clasice pot imprumuta de la modernism principii ca: simplitatea liniilor, expresivitatea formelor, combinatiile de texturi, culori si materiale, toate in scopul crearii unor spatii in primul rand functionale.

Cu alte cuvinte, daca vrei amenajari interioare clasice, ai putea sa ai in vedere adaptarea stilului in context modern – acest lucru va adauga camerelor un plus de eleganta si o nota de prospetime. Ca sa nu mai vorbim de partea practica: obtii o camera perfect adaptata nevoilor curente vietii in secolul XXI – ceea ce nu e deloc de pus pe ultimul plan.

Sa vedem si sa comentam cateva exemple.

Ce e modern in amenajarea de mai jos? Masa, desigur. In acelasi timp, e si elementul cel mai spectaculos al decorului. Piciorul din lemn masiv – de fapt, ce sa mai ocolim, e vorba de o buturuga foarte putin prelucrata – arata fenomenal in decorul clasic si cuminte. Sparge monotonia tiparului si aduce un curent de senzational si de indrazneala.

Amenajari interioare clasice

Culorile aduc aceasta amenajare clasica in contemporaneitate. Perechea de complementare – galben si albastru – produce efecte vizuale puternice si invioreaza camera. Pe de alta parte, folosirea aceluiasi tip de mobilier, dar imbracat fiecare in haine diferite – vezi modelul de la canapea si cel de la fotoliu, in prim plan – nu poate fi decat apanajul modernismului.

Amenajari interioare clasice

 

La prima vedere, mai jos avem o amenajare clasica. Si inca una banala. Nu e chiar asa. Canapeaua are un design modern, iar modelul husei este si el extrem de interesant. Apoi sunt rafturile de perete – corpuri de mobilier modulare, apartin fara indoiala stilului contemporan. Modul de expunere al tablourilor completeaza, de asemenea, nota de modernism – asa ca avem un clasicism temperat de note actuale.

Amenajari interioare clasice

Un clasic …minimal. Mobila apartine stilului clasic, culorile la fel, dar modul de dispunere al acestora si prezenta unui minim de elemente decorative fac din aceasta amenajare un bun exemplu de clasic adus in contemporan. Deci, se poate!

Amenajari interioare clasiceAmenajari interioare clasice

Culorile pastelate creeaza fundalul perfect pe care se desfasoara bogatia de elemente decorative: modele, forme, linii si texturi. Secretul, aici, consta in folosirea unei cromatici discrete, care sa permita celorlalte elemente sa „vorbeasca” in voie. Ideea e de retinut nu numai pentru amenajarile clasice, ci in general pentru conturarea spatiilor interioare.

Amenajari interioare clasice

O masuta de cafea poate face minuni intr-un decor banal. La fel si potrivirile cromatice:

Amenajari interioare clasice

Detaliile fac totul:

Amenajari interioare clasice

Textura, culoare, atitudine, atmosfera. Clasicismul nu e neaparat creat prin elemente decorative – acesta poate fi sugerat printr-o anume dispunere a mobilierului, prin interventii mai mult sau mai putin subtile, prin inserarea unor mici detalii care, in final, dau note specifice unui decor.

Amenajari interioare clasice

Amenajari interioare clasice

 

Amenajari interioare clasice

Amenajari interioare clasice

foto: 1, 2