Jader Almeida, design rockstar: asa ar trebui sa scrie pe cartea sa de vizita. Revistele din afara il numesc adesea „design prodigy” sau „star designer”, si lucrurile chiar asa stau. La 35 de ani e considerat deja cel mai important designer contemporan din America de Sud, ceea ce nu e putin lucru.

In lumea designului a intrat de mai bine de un deceniu – avea putin peste 20 de ani – , rastimp in care a proiectat si, foarte important, i s-au produs sute de obiecte, de la piese de mobilier la corpuri de iluminat si decoratiuni. Produse care, in treacat fie spus, au avut un succes comercial important, iar acest lucru i-a deschis numeroase usi. Asa se face ca in prezent, Jader Almeida se afla in SUA, unde colaboreaza cu Artefacto, important producator de mobilier de lux.

Impreuna cu Artefacto, Jader Almeida a lucrat la ultima sa colectie, pe care o vedem partial aici:

Jader Almeida colectie Artefacto

In detaliu: scaune design jader almeida jader almeida scaune jader almeida designdesign jader almeida[blockquote width=”]

„Frumusetea este promisiunea fericirii, si asta ma straduiesc sa obtin.”

[/blockquote]

Ce a reusit Almeida sa faca, a fost sa redescopere – a cata oara? – puritatea simplitatii. Designul sau e adus la extrem, in sensul ca pastreaza doar acele elemente de importanta esentiala pentru a comunica ceea ce e de comunicat: frumusetea unui material, a unor linii, a unor contraste.

Abordarea sa nu e nici noua, nici revolutionara, iar daca e sa dam Cezarului ce-i al Cezarului, putem recunoste cu usurinta influenta maestrilor modernisti in lucrarile lui Almeida. De altfel, brazilianul nu se sfieste niciodata in a-si recunoaste maestrii – unul dintre acestia e conationalul Oscar Niemeyer, despre care am vorbit intr-un articol trecut. Si totusi, creatiile sale sunt originale, inovatoare si contemporane.

Ii place sa lucreze cu materiale de calitate, de o anumita puritate: metal, lemn autohton, piatra. Detaliile sunt foarte importante pentru Almeida si le acorda o atentie aproape obsesiva. Produsele finite care poarta semnatura sa sunt desavarsite atat sub aspectul formei, cat si al functiunii, ceea ce inseamna ca designerul si-a atins scopul.
lampi jader almeida
jader almeida design scaune scaun jader almeida fotoliu jader almeida corp iluminat jader almeida masuta jader almeida lampa design jader almeida scaune jader almeida scaun design jader almeida bufet jader almeida

foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9