Inainte de a enumera cateva sfaturi de proiectare pentru mezanin, sa-i stabilim mai intai definitia.

Mezaninul este un spatiu creat deasupra unei camere existente, intre parter si etajul intai. De regula, sunt vizibile partial de la etajul inferior si sunt adaugate pentru a crea mai mult spatiu util intr-o camera cu plafon inalt. La mezanin pot fi amenajate camere cu functiuni diverse: dormitoare, bucatarii, spatii de joaca sau de lucru, biblioteci, zone sociale.

Pe scurt, mezaninele adauga un plus de savoare casei, sunt relativ usor de proiectat, dar nu ar trebui construite fara ajutorul unui arhitect care sa analizeze in prealabil planul casei.

1. PLANUL MEZANINULUI

La realizarea unui plan pentru mezanin trebuie sa iei in considerare mai multi factori: inaltimea camerei e unul dintre ele. Camerele standard au inaltimea de 2.5 metri, ceea ce le face nepotrivite pentru adaugarea unui etaj suplimentar. Dar pentru spatii cu inaltimi mai mari, proiectul e realizabil.

De asemenea, si dimensiunea camerei (latime, lungime) conteaza foarte mult. E important ca adaugarea mezaninului sa nu aglomereze spatiul si sa te trezesti ca dupa constructia acestuia, camera sa para mai mica decat inainte. In fond, unul din motivele pentru care se construieste mezaninul e tocmai suplimentarea spatiului util.

2. SPATIUL DISPONIBIL PENTRU CONSTRUCTIA MEZANINULUI

Daca nu ai la dispozitie un spatiu de cel putin 3-4 metri patrati (suficient cat sa incapa un pat), atunci constructia mezaninului nu e tocmai practica. Analizeaza functiunea spatiului si dimensiunea mobilierului pe care vrei sa-l folosesti la etajul suplimentar si, in functie de asta, decide daca e cazul sa construiesi mezanin.

sfaturi de proiectare pentru mezanin

sfaturi de proiectare pentru mezanin

3. MATERIALELE DE CONSTRUCTIE PENTRU MEZANIN

Foloseste materiale de constructie solide: lemn, beton, otel. Pentru peretele interior poti folosi sticla sau alt material transparent pentru a mari vizual zona si pentru a lasa privirea sa alunece din camera principala spre mezanin.

Pentru perete mai sunt folosite grinzi metalice sau din lemn, textile, panouri mobile din carton etc.

4. NU INALTA MEZANINUL PREA MULT

In principiu, mezaninul nu ar trebui sa aiba o inaltime mai mare de 2.7 – 3 metri. Cu cat inalti mai mult mezaninul, cu atat va costa mai mult construirea acestuia. In plus, ce depaseste aceasta inaltime devine deja etaj suplimentar.

sfaturi de proiectare pentru mezanin

sfaturi de proiectare pentru mezanin

5. SPATIILE DE SUB MEZANIN

Ai in vedere spatiul de sub mezanin. Ideal, sub mezanin ar trebui sa poti sta in picioare fara sa lovesti cu capul in plafon. Evident, sub mezanin poti amenaja un birou, caz in care regula de mai sus poate fi usor adaptata. Dar oricat de mic ar fi spatiul de sub mezanin, ai in vedere ca acesta sa fie pe cat posibil functional.

6. SCARILE

Scarile care duc spre mezanin trebuie sa fie solide, functionale, nu prea lungi. Ca sugestie, scarile in spirala ocupa mai putin spatiu decat cele in linie dreapta.

sfaturi de proiectare pentru mezanin

sfaturi de proiectare pentru mezanin

sfaturi de proiectare pentru mezanin

7. CIRCULATIA AERULUI

Ai in vedere si chestiunile ce tin de circulatia aerului in camera. Aerul cald se ridica spre plafon, asa ca in mezanin e posibil sa devina inabusitor daca nu proiectezi inteligent camera. Nu e suficient sa ai ferestre sau aparate de aer conditionat daca sub mezanin se afla o bucatarie sau un radiator. In principiu, daca izolezi mezaninul, scapi de problema caldurii si a aerului cald. Insa si aceasta chestiune trebuie rezolvata de un arhitect.

8. ILUMINATUL

Mezaninele sunt de obicei camere scunde, asa ca alege surse de iluminat reglabile sau care raspandesc lumina difuza. Altfel, oricat de inalta ar fi camera, tine cont sa ai surse de lumina independente pentru mezanin si pentru camera de sub acesta.

sfaturi de proiectare pentru mezanin
sfaturi de proiectare pentru mezanin

9. ALEGE MOBILA POTRIVITA

Evident, mobila ar trebui sa fie usoara – atat pentru a o putea transporta mai usor la mezanin, cat si pentru a fi sigur ca podeaua rezista sub greutatea acesteia.

foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10