Casa de vacanta premiata la A+ architizer award 2017 a fost proiectata de firma de arhitectura Atelier Du Pont. Aflata in Cap Ferret, in sudul Frantei, profita de o locatie ca-n povesti, aproape de mare si ascunsa intre arbori de yucca si pini. In mijlocul acestei vegetatii dense, arhitectii au gasit o formula aerisita pentru casa de vacanta, astfel incat sa stanjeneasca la minim peisajul natural existent – un deziderat pe care si-l propun de multe ori arhitectii, in special in cazul caselor de vacanta, dar care cu greu poate fi implinit.

A rezultat un ansamblu fragmentat, unitar totusi, care nu se duce pe inaltime, in schimb profita de inclinatia naturala a terenului pentru a crea spatii de locuit. In acest fel, spatiul avut la dispozitie e utilizat eficient, fara pierderi si fara a compromite designul.

Fiind vorba de o casa de vacanta, constructia se desfasoara discret printre arbori. Culorile si formele sale nu stanjenesc si nu obosesc ochiul, iar gratie „golurilor” create de arhitecti prin dispunerea fragmentata a unitatilor arhitecturale, privirea se muta liber de la perete la copac, de la casa la padure.

Un alt motiv pentru care casa de vacanta a fost gandita ca o insiruire de module, mai degraba decat ca un ansamblu in bloc, a fost nevoia de intimitate. In felul in care exista acum, modulele pot fi utilizate independent unele de altele, astfel ca fiecare locuitor al casei are bucata sa de casa.

casa de vacanta arhitecturacasa de vacanta arhitectura casa de vacanta arhitecturacasa de vacanta arhitectura

In ce priveste designul interior, acesta a fost dat la minim, simplificat si adus la o forma potrivita functiunii. Decorurile sunt dominate de alb, iar culorile care invioreaza atmosfera au tonuri puternice, stridente uneori. Atmosfera e relaxanta, iar privirea e dirijata spre elementele arhitecturale cheie ale constructiei: triunghiul de sticla, scara arhitecturala, diversele planuri inclinate si deschideri.

casa de vacanta arhitectura casa de vacanta arhitectura casa de vacanta arhitectura casa de vacanta arhitectura casa de vacanta arhitectura casa de vacanta arhitectura

Scara interioara, imposibil de trecut cu vederea:

casa de vacanta arhitectura casa de vacanta arhitecturacasa de vacanta arhitectura casa de vacanta arhitectura

 

foto