Un exemplu de arhitectura pentru casa de vacanta vine de la Van Egmond Total Architecture & FG Projects. Constructia e localizata in Olanda si pastreaza, partial, elementele arhitecturale caracteristice zonei. Vorbim cel putin de exterioare, si aici e de remarcat in primul rand forma usor de recunoscut a casutelor de la tara care impanzesc campiile olandeze. Vorbind de  materialele de constructie folosite, lucrurile au fost pastrate la un nivel cuminte, semn ca arhitectii au dorit sa realizeze o uniune subtila intre vechi si nou.

Arhitectura pentru casa de vacanta Arhitectura pentru casa de vacanta Arhitectura pentru casa de vacanta

Asupra terenului inclinat s-a intervenit in mica masura. Zona nu a fost terasata, in schimb, constructia urmeaza pantele naturale ale terenului. Astfel, accesul la subsol – in camerele utilitare de aici –  se face de la cota zero a terenului, gratie unei inclinatii care permite camuflarea acestuia intre faldurile de pamant ce permit, totodata, ca intrarea principala sa se afle de asemenea la cota zero.

Suprafata utila a constructiei a fost folosita la maxim, cu dormitoarele plasate la primul etaj, imediat sub acoperis. Solutia e in egala masura estetica si practica, avand in vedere dimensiunile reduse ale casei, functiunea, asezarea in sit.

Arhitectura pentru casa de vacanta Arhitectura pentru casa de vacanta

La constructia interioarelor, cuvantul de ordine dupa care s-a facut amenajarea a fost „relaxare”. Camerele de zi sunt orientate spre rasarit, astfel ca livingul, bucataria, locul de luat masa sa fie scaldate in lumina calda a primei parti a zilei. Departe de a se fi adoptat un stil de amenajare rustic – asa cum ar fi fost de asteptat, pana la urma -, a fost preferat in schimb un stil neutru, care merge mai degraba spre elegant, modern, minimalist.

Arhitectura pentru casa de vacanta
Arhitectura pentru casa de vacanta Arhitectura pentru casa de vacanta Arhitectura pentru casa de vacanta

 

foto