Casa din caramida renovata de Clare Cousins Architects apartinea initial stilului edwardian. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu acesta, amintim ca stilul edwardian s-a manifestat cu precadere in primul deceniu din secolul XX, mai precis pana la Primul Razboi Mondial, circa 1900-1914. E caracterizat prin ornamentatie bogata, printre altele – ceea ce, la renovarea aici de fata, nu prea vedem. De altfel, de la modernisti incoace, ornamentul a devenit o raritate, asa ca nu e de mirare ca nici aceasta prelucrare in nota contemporana nu    reia prea multe elemente edwardiene.

De fapt, ca sa gasesti urmele arhitecturii edwardiene la aceasta cladire, trebuie sa te uiti atent. Foarte atent.

Modificarile au mers spre radical – in primul rand, a fost creat un etaj suplimentar care extinde spatiul util al casei. Apoi, fatadele au fost lipsite de ornamentatia bogata specifica, iar in loc a venit un panou cu rol pe jumatate estetic, pe jumatate utilitar, format din lamele verticale de lemn. Acest strat care se suprapune ferestrelor serveste drept brise soleil, dar functioneaza si ca o cortina ce adaposteste interioarele de privirile din afara. Evident, impactul vizual al panoului lamelar nu e de neglijat, iar fatada valurita astfel creata este cu siguranta memorabila:

Casa din caramida renovata Casa din caramida renovata

Casa din caramida renovata

 

In sfarsit, ca un omagiu adus stilului original al cladirii, au fost pastrati peretii exteriori cu caramida alba aparenta.

Interioarele pierd spiritul edwardian si merg spre o zona contemporana unde domina confortul, simplitatea eficienta, fascinatia pentru forme pure:

Casa din caramida renovata Casa din caramida renovata Casa din caramida renovata Casa din caramida renovata Casa din caramida renovata Casa din caramida renovata Casa din caramida renovata Casa din caramida renovata

 

foto