Un exemplu de arhitectura sustenabila e oferit de Shed Architecture& Design. Casa se afla in Seattle, intr-un cartier aflat in plina dezvoltare si, se pare, foarte pitoresc.

Terenul pe care s-a construit locuinta este inclinat, diferenta de nivel fiind de 6 metri. Acest lucru n-a pus probleme arhitectilor care s-au ocupat de proiect, dupa cum vom vedea si din imaginile atasate acestui articol. De altfel, in aceasta privinta lucrurile au fost pastrate cat mai simplu cu putinta, in sensul ca nu s-a intervenit asupra terenului, preferand in schimb o constructie usor de ridicat, care sa se muleze pe teren si care sa beneficieze la maxim de asezarea sa.

Locuinta e proiectata astfel incat sa capteze cat mai mult din privelistile din jur – lacul Washington si un parc local aflandu-se in topul vederilor pretioase la care au acces locatarii casei. In acelasi timp, pastrarea intimitatii, cultivarea acelui spatiu de refugiu fata de lume, care e casa, a fost un deziderat la fel de important care a trebuit sa fie luat in calcul la proiectarea locuintei. In sfarsit, dar nu in ultimul rand, considerentele de ordin practic s-au intalnit in acest caz cu arhitectura sustenabila, si astfel conditiile de proiectare intrunite, a luat nastere aceasta frumoasa casa inteligenta.

Concentrandu-ne pe partea de arhitectura sustenabila, principalele caracteristici din acest punct de vedere sunt:

– sistem solar de incalzire a apei, montat pe acoperis;

– ventilatie cu recuperare de caldura (HRV – heat recovery ventilation) – este un sistem de filtrare a aerului din incaperi, care acopera simultan nevoile de ventilatie si pe cele de incalzire necesare. Incaperile sunt incalzite sau racite cu ajutorul unui schimbator de caldura (recuperator de caldura) care eficientizeaza cirulatia aerului intre interior si exterior.

– bazin de colectare a apei pluviale;

– design solar pasiv – ia in calcul particulariatile climatice ale zonei in care e construita casa si vine cu cea mai buna solutie de proiectare, menita sa creasca eficienta energetica si economica a constructiei;

Pentru toate caracteristicile sale ce tin de sustenabilitate, Main Street House a primit 4 stele Buit Green (din 5 maxim). Built Green este numele programului si al organizatiei americane care isi propune sa faca si mai cunoscute principiile arhitecturii sustenabile. Una din metode consta in alcatuirea unei baze de date cu case sustenabile, notate cu stelute de la 1 la 5, in functie de caracteristicile fiecareia – exista un barem strict de clasare, mai multe informatii gasiti pe site-ul lor.

 Arhitectura sustenabila Arhitectura sustenabila Arhitectura sustenabila

Arhitectura sustenabila Arhitectura sustenabila Arhitectura sustenabila Arhitectura sustenabila Arhitectura sustenabila

Arhitectura sustenabila

Arhitectura sustenabila

 

foto