Care e legatura dintre arhitectura contemporana si Alice in Tara Minunilor? Sa zicem doar atat: casa despre care vorbim in acest articol pare desprinsa dintr-un cadru fantastic. Iar primul lucru la care ne-am gandit cand am vazut-o a fost: daca Alice din Tara Minunilor si-ar face o casa in zilele noastre, ea ar arata precum constructia de fata.

Arhitectura contemporanaArhitectura contemporana

In alta ordine de idei, orice casa spune o poveste. Mai mult, orice casa spune multe despre proprietarul sau. Nu ne plac locuintele urate pentru ca ne duc cu gandul la uratenie de caracter. Invers: ne plac casele frumoase pentru ca ne imaginam ca acolo s-ar desfasura vieti mai bune ca ale noastre, ori ca acolo timpul s-ar scurge mai altfel.

In orice caz, cu totii tindem sa asociem casa cu omul si cu un anume stil de viata. Iar in cazul de fata, cu cat constructia e mai fistichie, cu atat cel care o locuieste trebuie sa fie mai nonconformist, nu?

Arhitectura contemporanaArhitectura contemporanaArhitectura contemporana

Ce-i drept, casa din articolul nostru se potriveste perfect unei firi razvratite, unui spirit vizionar, neconventional si indraznet. Imposibil sa-ti imaginezi ca aici ar trai o familie linistita de batranei. Si, de fapt, chiar asa e: locuinta apartine unei tinere familii cu copii. Sunt cu totii iubitori de natura, asa ca au dorit o locuinta cat mai prietenoasa cu mediul.

Sunt creativi si expansivi in viata de zi cu zi, asa ca au vrut o casa dupa sufletul lor – si au si obtinut-o.

Arhitectura contemporana
Arhitectura contemporana

Rezultatul este o constructie jucausa, cu volume indraznete in forme neobisnuite, cu terase ample pentru admirarea privelistilor si cu o retea intortocheata de culoare si alei. Domina formele curbe la pereti si la constructia teraselor, lucru care permite panoramarea pana la unghiuri de 360 de grade. Chiar si interioarele urmeaza forma sinuoasa a peretilor exterior, culminand cu scara in spirala care uneste casa ca o coloana vertebrala.

Arhitectura contemporana

Un proiect ambitios, care s-a ridicat la inaltimea asteptarilor, credem noi. Iar arhitectii de la Robert Harvey Oshatz au reusit perfect sa transpuna in realitate o viziune fantezista, fara a cadea in kitsch, bizarerie sau ineficienta.

Arhitectura contemporana
Arhitectura contemporana
Arhitectura contemporana