Un proiect de casa mica, un sit pretentios, o solutie eficienta – vorbim, inca o data, de o solutie japoneza. Vine de la Mizuishi Architects Atelier si e construita pe un teren mic in forma de triunghi, la un capat de drum si avand vecini mult mai impunatori ca dimensiune.

Mai mult lunga decat lata, dispusa pe doua niveluri principale, locuinta  se dovedeste in final a fi suficient de incapatoare pentru o familie cu un copil. Iar acest lucru a fost obtinut numai prin exploatarea inteligenta a particularitatilor sitului, prin adaptarea constructiei la un teren care, la prima vedere, pare total inadecvat pentru constructia unei locuinte.

Proiect de casa mica Proiect de casa mica

Una din provocarile proiectului a fost de a imparti spatiile interioare astfel incat sa se conserve intimitatea lor – lucru absolut necesar pentru o constructie cu functiune de locuinta. Lucrurile ar fi fost cu siguranta mai usoare daca aici s-ar fi construit spatii de birouri, dar in cazul de fata, cu toate particularitatile din sit, a fost o provocare in plus gasirea unor zone care sa poata fi expuse privirilor din afara fara a compromite intimitatea caminului.

Mai jos, solutia: nivelul unu e restrans ca intindere, iar spatiul suplimentar e recuperat apoi la urmatorul nivel, prin crearea unei console care mareste suprafata utila. Fatadele direct vizibile dinspre strada au ferestre foarte mici sau, ca in cazul celor laterale, nu au deloc.

Proiect de casa mica

Proiect de casa mica Proiect de casa mica

Primul nivel, gandit ca un parter inalt, cu ferestrele plasate in partea superioara a peretilor, e ocupat de dormitoare. La urmatorul nivel se afla bucataria, camera de zi si spatiul de lucru, ce comunica liber intre ele si sunt dispuse una in continuarea celeialte, fara pereti despartitori si fara usi.

De altfel, solutia e extrem de practica, avand in vedere dimensiunile reduse ale constructiei.

Proiect de casa mica Proiect de casa mica Proiect de casa mica

In sfarsit, spatiile interioare sunt de asa natura structurate si impartite, incat rezultatul final sa nu imprime senzatia de casa mica. Pana la urma, mai putin conteaza suprafata desfasurata, cat modul in care arhitectul reuseste sa foloseasca in cel mai util mod cu putinta fiecare metru patrat.

Sa exploateze, dar mai ales sa puna in valoare si spre buna folosinta a proprietarilor spatiul – oricat de redus, pretentios, dificil ar fi el.

Proiect de casa mica
Proiect de casa mica

Proiect de casa mica

 

Proiect de casa mica Proiect de casa mica Proiect de casa mica

 

foto